Belföld

Bush: nincs szükség senki engedélyére

Irak közvetlen fenyegetést jelent Amerikára - szögezte le George Bush közép-európai idő szerint pntek hajnali beszédében. Az Egyesült Államok mindenképpen benyújtja határozattervezetét az ENSZ BT-nek, mert fontosnak tartja, hogy minden szavazati joggal rendelkező ország egyértelműen színt valljon.

A cselekvéshez azonban az Egyesült Államoknak nincs szüksége senki engedélyére – írja a Népszabadság Online. Bush egyetlen kérdésre vár választ az iraki fegyverzetellenőrzés kapcsán: teljesítette-e leszerelési kötelezettségét Irak, vagy sem.

Az Egyesült Államok az ENSZ Biztonsági Tanácsában napokon belül szavazásra bocsátja az új határozattervezetet, bármilyen legyen is az esély az elfogadására, hadd lássa a világ, ki hol áll Irak ügyében – közölte George Bush amerikai elnök.

Az elnök csütörtök esti fehér házi sajtóértekezletén kijelentette: ideje, hogy a BT tagjai kiterítsék kártyáikat. “Azt akarjuk, mindenki mondja meg, hogyan vélekedik Szaddám Huszeinről (az iraki elnökről) és az ENSZ Biztonsági Tanácsának hasznosságáról.” Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Spanyolország által beterjesztett határozattervezet megállapítja, hogy Irak nem teljesítette a 1441. számú határozat követelményeit. Az elnök a tervezetről szólva letagadhatatlan ténynek nevezte, hogy Szaddám Huszein nem szerel le.

Az amerikai elnök leszögezte: ha a világ nem válaszol az iraki rezsim által jelentett fenyegetésre,és végső megoldásként sem hajlandó erőt alkalmazni, akkor a szabad nemzetek “óriási és elfogadhatatlan” kockázatot vállalnának. “Ha cselekedni kell, cselekedni fogunk, és ehhez valójában nincs szükségünk az ENSZ jóváhagyására. Ha biztonságunkról van szó, nincs szükségünk senki engedélyére.”

A világ Bush szerint az iraki fegyverzetellenőrök vezetőjétől pénteken egyetlen kérdésre vár választ: leszerelt-e Irak maradéktalanul és feltétel nélkül, ahogyan azt az 1441. számú határozat megköveteli, vagy pedig nem. Jelképes gesztusok nem elegendőek, Iraknak teljes mértékben le kell szerelnie – jelentette ki George Bush.
[Népszabadság]
Ma újra tárgyal Irakról az ENSZ Biztonsági Tanácsa

Ajánlott videó

Olvasói sztorik