Belföld

Információs portál az uniós oktatásról

Az Európai Unió más tagállamaiban tanulni vágyók dolgát könnyíti meg egy internetes oktatási portál, amelyet a brüsszeli Európai Bizottság indított el szerdán. A Ploteus névre keresztelt portál részletes információkat szolgáltat a tanulási és képzési lehetőségekről az Európai Unióban.

Az Európai Unió valamennyi polgárának módjában áll tanulási céllal egy másik tagállamba költözni. Ahhoz, hogy megkapjuk a tartózkodási engedélyt, mindössze egy érvényes betegbiztosítási engedély felmutatására van szükség. A tandíj kifizetése természetesen a tanuló dolga, leszámítva, ha a képzés – akár általános iskolai, akár középiskolai vagy felsőoktatási – az adott tagállam polgárai számára ingyenes. Ebben az esetben az összes többi tagállam polgára is ingyenesen járhat az adott oktatási intézménybe, mert az EU tiltja a diszkriminációt nemzeti-állampolgársági alapon.

A nehézségek az oktatással tehát nem elsősorban az elvi lehetőségnél kezdődnek, hanem a gyakorlati kérdéseknél. Az EU-nak ugyanis nincs igazán egységes oktatáspolitikája. Például a tagállamok nem ismerik el automatikusan egymás diplomáit, érettségijét, nyelvvizsgáit. Minden az adott tagállamtól vagy iskolától függ, ahol tanulni akarunk. Van, ahol az említett dokumentumok teljes honosítását kérik (ezt az adott tagállam hatósága végzi), de van, ahol egyszerű fordítás is elég. Erről tájékozódni gyakran nem olyan egyszerű, de általában az adott állam nagykövetsége vagy kulturális képviselete tud információt adni. A legbiztosabb az adott iskolához fordulni, ahova jelentkezni akarunk.

Az Európai Bizottság által indított Ploteus oktatási portál pont ebben akar segítséget nyújtani. A portál többek között hozzáférést nyújt az egyes tagállamok oktatási hatóságaihoz, adatbázisaihoz, megkönnyítve az iskolakeresést. A portál részletesen elmagyarázza a szükséges gyakorlati teendőket is, és információkat nyújt az egyes államok oktatási rendszeréről, és az esetleges csereprogramokról is. A portál egyelőre csak a jelenlegi hivatalos nyelveken érhető el, de Magyarország csatlakozása után magyarul is üzemelni fog, az Unió többi hivatalos oldalához hasonlóan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik