Belföld

Végrehajthatatlan Defend-határozat

Az adóhatóság lefoglalta a Defend eszközeit, így azokhoz egyelőre senki nem juthat hozzá. Pedig a postának már kész terve van arra, hogyan venné át a Defendtől a pénzfeldolgozást és a pénzszállítást. A számításokba azonban hiba csúszhat, mert ha a Defendet mégis felszámolják, nem lesz, aki elvégezze helyette a posta számára létfontosságú szolgáltatást.

Mint arról a Népszabadság korábban már beszámolt, a kormány február 26-án úgy döntött, hogy a Magyar Posta is indulhat a Defend eszközeinek értékesítésére a január végén kiírt pályázaton. A posta viszont csak az év végéig tarthatná meg a pénzfeldolgozáshoz és értékszállításhoz szükséges eszközöket, a kabinet ugyanis előírta számára, hogy azokat addig értékesítenie kellene. – Miután az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) lefoglalta a Defend Security Kft. eszközeit, a dolgok jelenlegi állása szerint azokhoz senki nem juthat hozzá – nyilatkozta lapunknak Seprényi Sándor, az őrző-védő cég végelszámolója, aki kénytelen volt a pályázatot érvényesnek, ám eredménytelennek nyilvánítani

A pénztárolás után egyetlen őrző-védő cégnek sem kell áfát fizetnie. A Defendnek viszont úgy tűnik igen, mert az APEH emiatt állapított meg a cégnél adóhiányt, emiatt vetett ki késedelmi kamatot meg bírságot – panaszolja Seprényi Sándor. A végelszámoló szerint az adóhatóságnak joga volt ugyan fedezeti biztosítékként lefoglalni az eszközöket, ám hasonló szigorra korábban egyetlen állami társaságnál sem volt példa.

Seprényi Sándor úgy érzi, a tulajdonosok, a kormány és személy szerint ő is a Defend megmentésén munkálkodik, ám az adóhatóság mintha nem venne tudomást ezekről az erőfeszítésekről. Pedig a bizonytalanság nem tesz jót a rendkívül nehéz gazdasági helyzetben lévő, tavaly havi 50-60 millió forint veszteséget termelt őrző-védő vállalkozásnak. A végelszámoló állítja, ha a Defend március 17-i taggyűlésééig nem kerül pont az APEH-hel folytatott jogvita végére, a végelszámolás felszámolásba fog átfordulni.
[Népszabadság]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik