Belföld

Átadás előtt az AsiaCenter

Március hetedikén adják át a kereskedőknek az AsiaCenter újpalotai épületét. A bevásárlóközpont kezdetben mindenki előtt nyitva áll, de később nagykereskedelmi centrummá kívánják átalakítani.

Március hetedikén – a beruházók tervei szerint – megnyílik az AsiaCenter Budapesten, Újpalotán. Ez alkalomból sajtótájékoztatót tartottak a Szentmihályi úti létesítményben, ahol még az utolsó munkálatok zajlottak.


Csak az első ütem készült el

Az AsiaCenternek az első üteme készül el idén márciusban: az U-alakú épület két szárnya, amelyet egyébként Fiúnak és Leánynak (a feng shui szisztéma szerint), nyugati, illetve keleti szárnynak (az európai szokásoknak megfelelően) neveznek. Az úgynevezett „Apa-épület” pedig később készül el, amely félkörívben köti össze a két szárnyat. A beruházás teljes elkészülése 2005-re várható.

Az épület most befejezésre váró részei 150 millió eurós költséggel valósulnak meg. További 70 millióba kerül majd a két jelenlegi szárny összekapcsolása – mondta el a FigyelőNet kérdésére a beruházást finanszírozó osztrák Strabag AG képviselője, Rudolf A. Riedl.

Mint megtudtuk, az épület a feng shui kínai irányzatnak megfelelő tájolással készült, Riedl úr azonban nem bocsátkozott részletekbe arról, hogy mekkora pluszköltségbe került ez a belső és külső elrendezést is befolyásoló metódus. Annyit elárult, hogy jelentős költségeket okozott, de az eredmény szerinte megérte a többletkiadásokat.


A bérlőknek csak egy része költözik be


Mint megtudtuk, a kereskedelmi központ egyelőre csak a bérlők egy részével nyílik meg. Az épület 70 százalékát adták ki – mondta Riedl. Ez azt jelenti, hogy 400-450 kereskedő kap helyet a két elkészült szárnyban, de ezeknek nem mindegyike nyit ki az AsiaCenter átadásakor. Körülbelül 250-en lesznek tehát az átadás utáni napokban, akik a vásárlókat várják boltjaikban. Sokak árui ugyanis még Kínában vannak, illetve a bérlők még nem alakították ki a saját üzleteiket, noha a beruházó rendelkezésükre bocsátja pénteken, március hetedikén a helyiségeket.

Az AsiaCenter finanszírozója a Strabag, amely egy bankkonzorciumtól kapott hitelt a beruházásra. Ebben a konzorciumban részt vett az osztrák Raiffeisenbank is – tudtuk meg.

Az épületkomplexum bruttó alapterülete jelenleg 130 ezer négyzetméter, ebbe a kétszintes parkolót is beszámították. 1200 gépkocsinak biztosítanak fedett parkolóhelyet. A nettó kiadható alapterület 40 ezer négyzetméter, ebből 16 ezer az alsó szinteken lévő raktárak területe. A későbbiekben egyébként 200 ezer bruttó alapterületűre bővül a kereskedelmi központ.


Mindenki előtt nyitva áll a központ


A sajtótájékoztatón azt hangsúlyozták a beruházók, hogy az üzletközpont mindenki előtt nyitva áll majd. Tehát az AsiaCenterben – a szlogen szerint – mindenki nagykereskedőnek érezheti magát. A későbbiekben, egy évtizedes távlatban viszont nem nagykereskedelmi bevásárlóközpontot akarnak – mint most -, hanem tisztán nagykereskedelmi centrumot. Minderről Rudolf Riedl beszélt a sajtótájékoztató után a FigyelőNetnek.

Az AsiaCenterben a Strabag 51 százalékos részesedéssel rendelkezik, 49 százalékkal Michael Song és felesége. A kínai üzletember nem jelent meg a sajtótájékoztatón, mert éppen bérlőkkel tárgyalt – tudtuk meg.


Konkurencia nemsokára lesz


Érdekesség, hogy az AsiaCenter közvetlen közelében épül a China Mart nevű kereskedelmi központ, amelynek a homlokzatán a német Siemens Rt. felirata és az építőipari érdekeltségeiről ismert magyar Hoffmann Rt. logója látható. Mindez azt jelenti, hogy az AsiaCenternek hamarosan konkurenciája is akad, noha még a megnyitáson sincsenek túl a beruházók.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik