Belföld

Kabulba szállították az elfogott al-Kaida vezetőt

Pakisztánból Kabulba szállították kedden Hálid Sejk Mohamedet, az al-Kaida terrorszervezet külföldi műveleti főnökét, a szervezet harmadik számú emberét – közölte kedden egy neve elhallgatását kérő magas rangú pakisztáni biztonsági tiszt. A múlt szombati hatósági rajtaütésnél letartóztatták Musztafa al-Hauszavit is, akiről úgy gondolják, hogy ő lehet Bin Laden szervezetének egyik pénzügyi végrehajtója.

Hálid Sejk Mohamedet és a vele egy időben elfogott cinkosát repülőgéppel vitték Afganisztán fővárosába. Pakisztáni biztonsági forrásokból származó információk szerint a terroristát átadták az amerikai hatóságoknak, és az amerikai fél ezután el is szállította Afganisztánba.

Pervez Musarraf pakisztáni elnök szóvivője korábban azt mondta, hogy Iszlamabadban hivatalosan bejelentik majd, ha Sejk Mohamedet kiadják az Egyesült Államoknak. Ilyen bejelentés egyelőre még nem hangzott el. Sejk Rasid Ahmed pakisztáni tájékoztatás- és médiaügyi miniszter mindössze annyit erősített meg, hogy Mohamedet elszállították Pakisztánból. A repülőgép úti célját azonban nem volt hajlandó elárulni.

A terroristát eddig pakisztáni és amerikai ügynökök közösen hallgatták ki. A kihallgatások legfőbb célja az volt, hogy minél több információt préseljenek ki a 2001. szeptember 11-i terrorakciók egyik kitervelőjéből az al-Kaida amerikai földön, illetve Európában tervezett akcióiról csakúgy, mint Oszama bin Laden, az al-Kaida vezetőjének hollétéről. Bin Laden sorsáról azonban ellentmondásos információkat közölt Sejk Mohamed: előbb azt mondta, hogy a terroristavezér életben van, majd azt állította, hogy meghalt.

A szombati hatósági rajtaütésnél Hálid Sejk Mohamedden kívül elfogtak egy másik magas beosztású al-Kaida tagot: „Megerősíthetem, hogy valóban a szaúdi származású Musztafa al-Hauszaviról, az al-Kaida hálózat vezetője egyik barátjáról van szó” – mondta az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozó amerikai illetékes kedden Washingtonban.

A 2001. szeptember 11-i amerikai terrortámadások áldozatainak egyik ügyvédje szerint al-Hauszavi kézrekerítése szintén nagy fogás: ő volt az, aki eljuttatta a terroristákhoz a szeptember 11-i merényletek elkövetéséhez szükséges mintegy félmillió dollárt. „Ha Hálid Sejk Mohamed volt a tervek kidolgozója, úgy al-Hauszavi volt a pénzügyi végrehajtó” – nyilatkozta az illető.

A szombati rajtaütéskor őrizetbe vett harmadik személy, Ahmed Kadusz pakisztáni állampolgár, aki hazájában állítanak majd bíróság elé az al-Kaida terrorszervezettel való kapcsolattartás miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik