Belföld

A lengyelek három év múlva csatlakoznának az euróhoz

Lengyelország kész 2006-ban csatlakozni az eurózónához – közölte Gzeorz Kolodka pénzügyminiszter, aki a szent cél érdekében az adórendszert is megreformálná.

A lengyel pénzügyminiszter, Gzegorz Kolodko szerint országa költségvetési pozíciója már 2006-ban megfelelő lesz az eurózónához való csatlakozáshoz. Kolodko úgy látja: három év múlva a lengyel gazdaság költségvetési hiánya a GDP 2,9 százaléka lesz, tehát belül marad a stabilitási és növekedési paktum előírta 3 százalékon. Idén a pénzügyminiszter 4,1 százalékos hiánnyal számol.

Kolodko szerint a költségvetés egyensúly javulását az adózási rendszer megreformálásával érik majd el: a jövedelemadók rendszerében eltörlik a kedvezményeket, az alacsonyabb keresetűek számára viszont csökkentik az adókulcsokat. A változásoktól a pénzügyminiszter azt várja, hogy 2004-ben 400 millió zlotyival, 2006-ban pedig 2,8 milliárd zlotyival több folyik be az államkasszába. Eközben a deficit 2006-ra jelentősen csökkenni fog, az ez évinél mintegy 3 milliárd zlotyival kisebb lesz. Kolodko a kiadás oldalon 2003-ban 194,4 milliárd zlotyival, 2006-ban 215 milliárd zlotyival számol.

Leszek Miller kormánya idén márciusban tárgyalja meg a pénzügyminiszter terveit.
[euro.hu]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik