Belföld

A Big Brother beszállt a Manchester Unitedbe

Amerikai és holland befektetők ostromolják a világ egyik leghíresebb futballklubját, az angol Manchester Unitedet. A hírek hatására szárnyalni kezdtek a tőzsdére is bevezetett focicsapat részvényei.

A Nyugat-Európában megszokottnál jóval nagyobb mértékben, hét százalékkal emelkedett a Manchester United (MU) árfolyama a tőzsdén, miután hétfőn kiderült: több befektető is érdeklődik a focicsapat megszerzése iránt. A vásárlási roham következtében aznap a londoni börze legjobban teljesítő részvényévé ugrott előre David Beckhamék csapata.


A Big Brother nemcsak figyel, vásárol is


A nagybefektetők, pontosabban ragadozók között van Malcolm Glazer, az amerikai milliárdos, aki most 2,9 százalékot szerzett a Manchesterből, miközben a holland médiamogul, John de Mol, 2.5 százalékot mondhat magáénak az MU-ban. John de Mol holland üzletember, akinek tévéprodukciói közül a Big Brother a legismertebb.

Glazer sem akárki a sportbizniszben: ő a tulajdonosa az amerikai futball bajnokságát a minap megnyerő, vagyis Super Bowl-győztes Tampa Bay Buccaneers-nek. A Manchester nem véletlenül vált érdekessé John de Mol és Malcolm Glazer számára: a klub Anglia legnyereségesebb focicsapata, s elemzők – például a BBC – szerint máris transzatlanti felvásárlási ajánlat készül, vagyis amerikai kézbe kerülhet a brit klub irányítása.


Amerikai kapcsolatok


Az MU egyébként már most is szorosan kötődik észak-amerikai klubokhoz: marketing kapcsolat fűzi például az USA leggazdagabb baseball-csapatához, a New York Yankees-hez.

A Manchester jelenlegi tulajdonosai között is akad néhány nagybefektető: az ír Dermot Desmond és két társa például 10 százalékkal rendelkezik az angol klubban. Egyelőre tehát nem bizonyos, hogy az amerikaiak, a hollandok vagy az írek szerzik meg az ellenőrzés a világ egyik legismertebb sportvállalkozása fölött. A tőzsdei siker persze nem minden: a Manchester hiába teljesített jól hétfőn a tőzsdén – vasárnap elveszítette az angol Liga Kupa döntőjét a Liverpoollal szemben.

John de Mol, az “igazi” Big Brother

John de Mol Hágában született 1955 április 24-én. Egy nyári munka alkalmából a Radio Noordzee-hez szerződött, ez csinált kedvet neki ahhoz, hogy a médiával kezdjen foglalkozni. Később dolgozott a Studio Sportnál, amely a legnépszerűbb hollandiai sportprogram.. Ezután csatlakozott a TROS csatornához, ahol testvére Linda már komoly sztárrá nőtte ki magát. (A feltűnően szőke Linda de Mol a német tévékben is hamarosan feltűnt, és az ottani humoristák kedvenc célpontjává vált, még feltűnőbb holland akcentusával.)

John de Mol a TROS-nál kezdte meg produceri tevékenységét, majd 1979-ben megalapította a John de Mol Produkties B.V.-t. A német televíziókban futottak műsorai, Love Letters (Szerelmeslevelek), illetve Traumhochzeit (Álomesküvő) címmel.


1994-ben aztán bekövetkezett a nagy ugrás: Joop van den Ende produkciós cégével egyesült de Mol vállalkozása, és megalakult az ENDEMOL Entertainment. 1998. január elsejétől e cég elnöke lett John de Mol, aki azóta részvényeit eladta a spanyol Telefonica távközlési óriásvállalatnak, de továbbra is fontos szerepet játszik a Big Brothert kitaláló és megvalósító produkciós vállalatnál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik