Belföld

Magyar IBM – újabb átalakítások

Január óta az IBM Magyarországi Kft. önálló divíziójaként működik az egykori PwC Consulting tanácsadási üzletága, IBM Business Consulting Services néven. Az IBM hamarosan bővíti pénzügyi részlegét.

 IBM-cégek és részlegek Magyarországon

• IBM Magyarországi Kft. – a multinacionális vállalat magyarországi kereskedelmi, rendszerintegrátori és szolgáltatási tevékenységeit fogja át. 1936-ban alapították, 400 főt alkalmaz.
• IBM Business Consulting Services – a PwC Consulting utódjaként tanácsadói tevékenységet végez, önálló divízióként az IBM Magyarországi Kft. keretein belül. 150 munkatársat foglalkoztatnak itt.
• ISC Hungária Kft. – outsourcing-tevékenységet (erőforrás-kihelyezés) folytat Budapesten, Miskolcon és Visontán, az Elmű Rt.-vel együttműködve. A 150 fős cég 75 százalékban az IBM, 25 százalékban az Elmű Rt. tulajdonában van. 
• IBM Global Services Kft. – szolgáltatási tevékenység. Nemzetközi megrendeléseken 210 munkatárs dolgozik Székesfehérváron.
• IBM Data Storage Systems Kft. – tároló-rendszerek (Shark) gyártása, 1100 munkatárssal, Vácon. A cég külföldi megrendeléseket teljesít.
• International Financial Center – az IBM nemzetközi pénzügyi tranzakciót kezelik, jelenleg 90 munkatárssal, ám később esetleg további 40 fő alkalmazásával.


A múlt év igencsak felemásra sikeredett az IBM magyar részlegeinél. Miközben a merevlemez-meghajtókat, HDD-ket gyártó székesfehérvári üzemet bezárták, és ezzel csaknem négyezer ember munkahelyét szüntették meg, a cég más leányvállalatai rekorderedményeket értek el. Igaz, a megmaradt leányvállalatok összesen már csak 2100 embert foglalkoztatnak.


Vácon megmaradt az IBM gyár


Bár a székesfehérvári gyárnak még a nevét sem ejtették ki a cég illetékesei szerdai sajtótájékoztatójukon, annyit azért fontosnak tartottak megjegyezni, hogy az IBM az egyetlen multinacionális számítástechnikai vállalat, amely saját, tehát nem bérmunkában gyártott termékeit részben Magyarországon állítja elő. (Az IBM-nek vannak olyan partnerei, amelyek szintén bérmunkában dolgoztatnak Magyarországon, ilyen például a Sanmina.)

Vácon tehát folytatódik az IBM saját, Shark technológiájú szervereinek készítése. Ezt a Zollner Elektronik Kft. területén végzi az IBM Data Storage Systems Kft., ahol 1100 ember dolgozik, felerészt az IBM, felerészt pedig a Zollner megrendeléseinek eleget téve. 

Kereskedelem, szolgáltatás: rekorderedmény 

A gyártási tevékenységtől függetlenül működik a cég itthoni kereskedelmi, rendszerintegrátori és szolgáltatási tevékenységeit átfogó központja, az IBM Magyarország Kft. E cég tavaly az utolsó két negyedévben kétszámjegyű növekedést, éves szinten pedig eddigi legjobb teljesítményét érte el – jelentette be Dietrich Rössner vezérigazgató szerdai sajtótájékoztatóján.

Az MTI szerint az IBM Magyarországi Kft. 2002-ben dollárban számolva 15 százalékos árbevétel-növekedésre tett szert, miközben az iparági átlag 10 százalék volt. Rössner szerint az IBM-nek tavaly 1-3 százalékkal nőtt a piaci részesedése Magyarországon, s az idén is hasonló gazdasági növekedést szeretne elérni, mint 2002-ben.



Magyar IBM – újabb átalakítások 1

Dietrich Rössner


Beolvasztották a PwC Consultingot



A kereskedelmi és szolgáltatási tevékenységek közül az utóbbit jelentősen fejleszteni akarja az IBM Magyarországi Kft. – mondta Rössner. Ezt a célt szolgálja az a fúzió is, amelyet globális szinten a múlt év közepén jelentettek be. E felvásárlás eredményeként idén januártól az IBM Magyarországi Kft. magába olvasztotta a PriceWaterhouseCoopers magyarországi tanácsadó üzletágát, a hazai PwC Consultingot, s létrehozta az IBM Business Consulting Services (BCS) divíziót a kft.-n belül.

A PwC Consulting utódja, az IBM BCS magyarországi tevékenységét Homola László irányítja, aki a FigyelőNetnek elmondta: az IBM átvette a PwC-től a cég munkatársait (így 150-en dolgoznak a részlegnél), továbbá a PwC megoldásait, üzleti és egyéb jogait is megszerezte. A divízió önállóan működik az IBM Kft.-n belül. Magyarországon hatvan jelentős ügyfelük van, például nagy pénzintézetek és távközlési cégek tartoznak megrendelőik közé.

Az árbevétel negyven százaléka 

A PwC Consulting utódja számára azért előnyös az IBM-hez tartozni, mert a PriceWaterhouseCoopers keretein belül nem vállalhatott volna el olyan megbízásokat, amelyek az anyacég auditori, könyvviteli részlegeinek megbízása miatt összeférhetetlenek lettek volna – magyarázta Homola. A divízió vezetője hangsúlyozta: tanácsadóként természetesen a megrendelők igényeihez igazodnak majd, ezért ahol nincs IBM-es környezet, ott nem feltétlenül az IBM megoldásait, hanem a megrendelő számára lehető legjobb megoldást javasolják majd.

Az IBM Magyarországi Kft. vezérigazgatója, Dietrich Rössner a PwC Consulting felvásárlása kapcsán hangsúlyozta: az IBM nemzetközi szinten árbevételeit több mint negyven százalékban már tanácsadói, szolgáltatói megrendelésekből realizálja. Ehhez szeretne most felzárkózni a magyarországi cég is, hiszen a konzultációs tevékenység itthon korábban nem volt jelentős.

Bővítik a pénzügyi részleget

Ugyancsak az amerikai számítástechnikai multi részlege a International Financial Center, amely az IBM budapesti regionális pénzügyi központja. Itt dolgozzák fel az európai, afrikai és közel-keleti szervezetek pénzügyi tranzakcióit.


Jelenleg kilencvenen dolgoznak ebben a központban, de az alkalmazottak számát jövőre 130-ra bővítik előreláthatóan. Várható ugyanis, hogy hasonló tevékenységeket helyeznek át az USA-ból és az Egyesült Királyságból, az ottani számlakezelési központokból Magyarországra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik