Belföld

Diplomáciai pezsgés az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülése előtt

Nagy diplomáciai versengés előzi meg a Biztonsági Tanács eheti üléseit. George Bush amerikai elnök szerint az új határozattervezettel elválik, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezetének van-e még jelentősége a világpolitikában. A francia-német-orosz hármas közben újabb békejavaslattal állt elő.

Az amerikai elnök hétfőn a Fehér Házban kormányzók előtt mondott beszédet – írja a Népszabadság. “Ma beterjesztünk egy határozattervezetet, amely világosan megmondja, amit a világ az utóbbi hónapokban láthatott, hogy az iraki rezsim a Biztonsági Tanács tavaly ősszel elfogadott határozatával dacolva nem szereli le tömegpusztító fegyvereit” -közölte az elnök. Úgy vélte, hogy a világszervezet most eldöntheti, hogy továbbra is megőrzi-e jelentőségét, amint a világ szembenéz a XXI. század fenyegetéseivel.

“Az ENSZ eldöntheti, hogy olyan szervezet lesz-e, amely komolyan gondolja azt, amit mond” – jelentette ki az elnök, kifejezve reményét, hogy az ENSZ így dönt. Leszögezte, hogy Szaddám Huszeint a béke és az amerikai nép biztonsága érdekében mindenképp megfosztják tömegpusztító fegyvereitől.

Ari Fleischer fehér házi szóvivő hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az elnök március közepéig mindenképpen döntést akar az új határozattervezetről. Szavai szerint az elnök hisz a világszervezetben és szeretné látni, hogy működőképes. A szóvivő szerint ennek próbája az új határozattervezet lesz.

Fleischer sajtóértekezletén együtt említette Irak lefegyverzésének és a bagdadi rezsim leváltásának a célját. Kérdésre válaszolva hozzátette: az elnök mindig is mondta, hogy nem fogjuk Irak élén hagyni ugyanazokat az embereket. Fleischer úgy vélte, hogy az engedélyezettnél hosszabb hatótávolságú asz-Szamud-2 rakéták megsemmisítésének nincs különösebb jelentősége, a rakéták amúgy is csak “a jéghegy csúcsát” jelentik Irak arzenáljában.

Chirac Berlinből üzent az ENSZ-nek

Németország, Franciaország és Oroszország hétfőn javaslatot terjesztett az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé, amely Irak fokozatos, programról programra haladó leszerelését célozza – közölte hétfőn este Berlinben Jacques Chirac francia köztársasági elnök.

Chirac, aki vacsorára volt hivatalos a német fővárosba, a kötetlen eszmecsere előtt kijelentette: Németország és Franciaország egyetért abban, hogy Irak leszerelését békés eszközökkel is el lehet érni, “nincs okunk eltérni a béke logikájától, s áttérni a háború logikájára”. A francia elnök hangsúlyozta, hogy Iraknak együtt kell működnie, az asz-Szamud rakétákat le kell szerelnie. Chirac megismételte azt is, hogy sem Párizs, sem Berlin nem híve jelenleg egy újabb BT-határozatnak.

A vendéglátó német kancellár is azt hangsúlyozta, hogy Párizs és Berlin Irak megszabadulását a fegyverektől békés eszközökkel akarja elérni. “Mindent megteszünk annak érdekében, hogy Irak teljes egészében végrehajtsa az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát” – közölte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik