Belföld

Venezuela tovább növeli olajtermelését

Venezuela olajtermelése, a kormány erőfeszítései nyomán, napi 500 ezer hordóval napi 2,5 millió hordóra emelkedik ezen a héten - közölték a venezuelai állami olajipari vállalatnál.

A latin-amerikai országban az olajtermelés jelenleg is meghaladja a napi 2 millió hordót – mondta Ali Rodriguez, a PDVSA elnöke. A december 2-án kezdődött országos sztrájk előtt az OPEC-tag Venezuela a világ ötödik olajexportőre volt, napi 3,1 millió hordós termeléssel. Az olajipart is károsító sztrájk következtében az ország állami bevételeinek felét adó olaj- és olajtermék-kivitel még mindig csak a novemberi, napi 2,7 millió hordónak megközelítőleg fele.

Hugo Chavez venezuelai elnök közölte, arra kérték a Kőolajexportáló Országok Szervezetét (OPEC), engedélyezze Venezuelának a sztrájk idején kiesett export pótlását. Az olajkartell február 1-jétől napi 1,5 millió hordóval napi 24,5 millió hordóra megnövelt kitermelési kvótája szavatolja a piac megfelelő olajellátását – tette hozzá. Venezuela hivatalos OPEC-kvótája napi 2,8 millió hordó.

A finomítók termelése a napi 1,3 millió hordós kapacitás felére csökkent, ezért húsz év óta először Venezuela benzin behozatalára szorult. Rodriguez és Chavez szerint napi 940 ezer hordó olajfinomító-kapacitás újraindításával március elejére már sikerül biztosítani a hazai benzinszükségleteket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik