Belföld

Tízezrek a Terror Háza előtt

A szabad Magyarország új Déva várának nevezte a Terror Házát Orbán Viktor a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából vasárnap tartott nagygyűlésen, az Andrássy úti épület előtt tartott megemlékezésen. A tömeg mintegy fél órával a kezdés után nagyjából az Oktogontól az Izabella utcáig ért - írja a Népszabadság.

Egyperces néma főhajtással vette kezdetét vasárnap délután a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából a Fidesz – Magyar Polgári Párt és a Fidelitas közös rendezvénye a budapesti Terror Háza Múzeum előtt.

A rendezvényén Orbán Viktor volt miniszterelnök fél hétkor szólat fel. Orbán arra hívta fel a figyelmet, hogy a Terror Háza esetében nem dinamittal, nem buldózerrel érkeznek a rombolók, hanem tégláról téglára, emlékről emlékre szedik szét: csak egy kis csavar, csak egy kis költségvetési megszorítás, csak egy gerenda, csak néhány kuratóriumi tag – sorolta a volt kormányfő.

Mindezek alapján Orbán Viktor kijelentette: “eljött az idő, hogy megvédjük a Házat”. Emlékeztetett rá, hogy tavaly májusban a polgári körök azért jöttek létre ezrével, hogy megvédjék a polgári kormány eredményeit, értékeit: a státustörvényt, a szent koronát, a Terror Házát. A volt kormányfő többes szám első személyben azt üzente: a Terror Házát “mi nem adjuk, mi nem adhatjuk, mert az a szabad Magyarország Déva vára, mert ezrek véréből épült”. Hangsúlyozta: a mai naptól mindenki tudhatja: a múzeum bezárása, átkeresztelése, átszervezése elementáris ellenállásba ütközhet – írja a Korridor.hu. “Kérjük hát a ház ostromlóit, értsék meg, igyekezetük hiábavaló, engedjék le támadásra lendült karjaikat, hajtsanak fejet az áldozatok előtt és menjenek békével” – mondta beszéde végén Orbán Viktor.

Az Andrássy utat az Oktogontól egészen a Kodály köröndig lezárták, a Terror Háza elé vonulók közül sokan magyar zászlót hoztak magukkal. A felszólalók beszédét az Andrássy út több pontján kivetítőn kísérhetik figyelemmel a jelenlévők.

A Fidesz – Magyar Polgári Párt és a Fidelitas közös rendezvényén többek között felszólalt Bayer Zsolt újságíró, Regéczy-Nagy László, a Történelmi Igazságtétel Bizottság elnöke, Olovszon Placid bencés szerzetes, Melocco Miklós szobrászművész, Vlagyimir Bukovszkij orosz történész is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik