Belföld

A részvénypiacról az állampapír-piacra “nyergelnek át” a külföldi befektetők

A tavalyi év utolsó negyedévében tovább emelkedett a külföldiek tulajdon-részesedése az állampapírpiacon, miközben a részvények esetében a nem pénzügyi vállalatok súlya nőtt.

Az állampapírpiacon 2002 negyedik negyedévében tovább emelkedett a külföldiek súlya, velük szemben mélypontra csökkent a nem pénzügyi vállalatok tulajdonosi aránya. A Magyar Nemzeti Bank hétfőn közzétett jelentése szerint a részvénypiacon a külföldiek és a háztartások nettó eladók voltak az utolsó negyedévben, részvényvásárlóként pedig nagyrészt a nem pénzügyi vállalatok léptek fel.

Az állampapírok állománya piaci értéken 6928,3 milliárd forintra nőtt december végére a szeptember végi 6464,8 milliárd forintról. Ez 7,2 százalékos emelkedés. A külföldiek az állampapírok 27 százalékát birtokolták a 2002. év végén, szemben a szeptember végi 23,4, illetve a 2001 december végi 18,9 százalékkal.

A háztartások tulajdonában lévő állampapírok piaci értéke 11 milliárd forinttal emelkedett, ennek ellenére a lakosság részaránya 13,5 százalékra esett vissza az előző negyedévi 14,3 százalékról. A háztartások tulajdonában 2001 végén az állampapírok 14,8 százaléka volt. A tőzsdei részvények állománya piaci értéken – a harmadik negyedévi 53,5 milliárd forintos csökkenés után – 199,3 milliárd forinttal, 7,3 százalékkal nőtt, az év végén 2.947,2 milliárd forintot tett ki. A növekedés kizárólag a papírok árfolyamának emelkedéséből származott.

A külföldi befektetők a tőzsdei részvények 71,8 százalékát birtokolták 2002 végén. A harmadik negyedév végén 72,1 százalék, míg a 2001. év végén 72,9 százalék volt a részarányuk. A tavalyi év utolsó három hónapjában a külföldiek 46 milliárd forint értékben nettó eladók voltak a tőzsdén.

A háztartások részvényeladása több mint 5 milliárd forinttal meghaladta a vásárlások értékét az év utolsó negyedévében. Ugyanakkor a magánbefektetők 9,4 milliárd forint árfolyamnyereséget értek el a tőzsdei részvényeken, így összességében 3,5 milliárd forinttal emelkedett részvényállományuk.

A háztartások részesedése a részvénypiacon december végén 5,5 százalék volt. Három hónappal korábban a részvények 5,7 százaléka, egy évvel korábban pedig 6,2 százaléka volt közvetlenül a lakosság tulajdonában. A pénzügyi vállalatok részesedése a tőzsdei részvényekből 7,3 százalék, a nem pénzügyi vállalatoké szintén 7,3 százalék, az államháztartásé pedig 8,2 százalék volt tavaly év végén.

A befektetési jegyek nettó eszközértéke 2002. december végén 947,8 milliárd forint volt, az év utolsó negyedévében 10,2 százalékkal emelkedett. A háztartások részesedése a befektetési jegyekből 77,9 százalék volt tavaly év végén, szemben a harmadik negyedévi 78,8, és a 2001. év végi 81,9 százalékkal.

A háztartások tulajdoni arányának csökkenésével szemben nőtt a nem pénzügyi vállalatok súlya a befektetési jegyek piacán. Ez utóbbiak részaránya a szeptember végi 7,0 százalékról december végére 8,5 százalékra nőtt, míg 2001. decemberében a jegyek 7,7 százaléka volt a tulajdonukban.
[Az MNB adatai]

Címkék: archívum

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.