Belföld

A magyar Ericsson telepíti a macedón MMS-rendszert

Idén február 14-én az Ericsson Magyarország szerződést írt alá Macedónia első számú mobilszolgáltatójával, a Mobimakkal. A szerződés keretében GPRS, WAP és MMS rendszerek kiépítésére, integrálására és támogatására kerül sor az év első felében.

Az Ericsson Magyarországnak ez az első megállapodása a macedón szolgáltatóval a hagyományos GSM-területen kívüli szolgáltatások körében. (Macedóniában a GSM-hálózatokban az Ericssonnak 100 százalékos a részesedése, IT-területen azonban eddig még nem sikerült áttörést elérni.)

A macedón operátor számára is igen fontos előrelépést jelent e szerződés, hiszen eddig az SMS szolgáltatás jelentette az egyetlen nem hangalapú szolgáltatást portfóliójukban. A három rendszer egyidejű telepítésével a Mobimak lesz az elsők egyike a térségben, amely MMS-szolgáltatást vezet be előfizetői számára. A GPRS/WAP-rendszer 2003 júniusának végén kezdi meg működését, míg az MMS szolgáltatást augusztus közepétől vehetik igénybe az előfizetők.

A Mobimak 1996. október 14-én alakult, 2001 júniusában függetlenné vált az anyavállalat a MakTeltől, amely azonban továbbra is száz százalékban a Mobimak tulajdonosa.

A MakTel tulajdonosa 49 százalékban a macedón állam, 51 százalékban pedig egy nemzetközi konzorcium, melynek 86,5 százaléka a Matáv kezében van.

A Mobimak az elmúlt 6 évben 380 ezer előfizetőre tett szert, amely egy kétmilliós országban jelentősnek számít. A cég munkatársainak száma 376.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik