Belföld

A lefejezett Ahold – zuhantak a részvényárak

A világ egyik legnagyobb szupermarketlánca felülvizsgálja eredmény-kimutatásait, és a beszámolóiban feltüntetettnél 500 millió dollárral kisebb nyereséget állapít meg.

A Swissair csődje után a svájci precizitásról szóló kép ment pillanatok alatt tönkre. Most pedig valami hasonlóra lehet számítani az egykori
A lefejezett Ahold – zuhantak a részvényárak 1

Németalföldön: a puritán holland vállalkozásokról alkotott fogalmainkat erőteljesen átformálhatja a hír, hogy a világ legnagyobb szupermarket-hálózatainak egyikét üzemeltető Ahold cég 500 millió dollárral kozmetikázta könyvelését, csak azért, hogy ennyivel nagyobb nyereséget mutathasson ki.

Az Ahold nemcsak a Wal-Martnak, a világ legnagyobb szupermarketláncának legfőbb konkurense, hanem az élelmiszer-kereskedelemben világelsőnek tekinthető – persze csak akkor, ha a forgalmi adatok valódiak… A könyvelési “problémák” bejelentése nyomán az Ahold részvényei pillanatok alatt elvesztették tőzsdei értékük több mint felét, egészen pontosan 64 százalékkal zuhantak. Nem most kezdődött azonban a papírok árfolyamvesztése: 1999-ben még 38,55 eurót adtak egy Ahold-részvényért, mára viszont 3,59 euróra csökkent az értéke.

Hamis bejelentések, kidobott vezetők


A lefejezett Ahold – zuhantak a részvényárak 2

Cees van der Hoeven

Három év alatt tehát megtizedelték a menedzserek a befektetők pénzét. Többek között azáltal, hogy tavaly szinte folyamatosan profit warningokat adtak ki, vagyis az előzetes nyereségkilátásokat próbálták mérsékelni. A befektetők nem is számítottak óriási haszonra, de akkor még legalább abban bíztak, hogy a cég hiteles adatokat közöl.

Nem véletlen, hogy a korábbi bejelentéseket tevő csúcsmenedzsert, Cees van der Hoeven vezérigazgatót kirúgták az Aholdtól, és a pénzügyi igazgató, Michiel Meurs sem járt jobban. A lefejezést végrehajtó elnök, Henny de Ruiter – aki átveszi a vezérigazgatói posztot is – ugyanakkor közölte, hogy a cég újra elkészíti eredmény-kimutatásait a 2001-es és a 2002-es pénzügyi évre vonatkozóan, s a túlbecsült nyereséget reális szintre csökkentik a dokumentumokban.


A kezdetek… 

Az Aholdot 1887-ben alapították, pontosabban akkor vette át a 22 éves Albert Heijn édesapjától egy zaandami vegyesbolt irányítását. Tíz év múlva már összesen 23 üzletben, Amszterdamban, Hágában és Alkmaarban is árulja portékáit Heijn. A cég 1911-ben jelent meg először saját termékeivel, immár márkanévvel is ellátott produktumaikat utóbb a Marvelo nevű divízió készíti – olvasható az Ahold honlapján. A céget 1948-ban bevezetik az amszterdami tőzsdére, majd 1951-ben megkezdi a konkurensek felvásárlását: az első “áldozat” a Van Amerongen üzletlánc, majd nemsokára (1955-ben) Rotterdamban megnyitják az első önkiszolgáló boltjukat is. 

Európa, Amerika, Ázsia


Lássuk az utat, amely ide vezetett! 1973-ban az Ahold N.V. már szűknek találja Hollandiát, terjeszkedni kezd külföldön: 1977-ben két amerikai szövetségi államban is megveti a lábát, a BI-LO üzletláncot megszerezve. Néhány évvel később felvásárolja a szintén amerikai Giant Food Stores élelmiszerkereskedelmi céget, 1987-ben pedig a holland királynő a társaság centenáriuma alkalmából engedélyezi a cégnek a “királyi”, “Royal” jelző használatát.

1988-ban újabb amerikai céget vesznek, ezúttal a Finast olvad az Ahold-birodalomba, majd egy év múlva az első, nem a Heijn családból kikerült csúcsmenedzser kerül a cég élére Pierre Everaert személyében. Őt 1993-ban váltja majd fel a most kirúgott van Hoeven, aki további 50 felvásárlási tranzakciót hajtott végre az elmúlt tíz év alatt.


A kilencvenes években a holland cég megjelenik Csehszlovákiában, Portugáliában, Spanyolországban, Közép-Amerikában, Skandináviában, tovább terjeszkedik az USA-ban (a híres Giant és Stop & Shop láncokat szerzik meg), sőt, megveti lábát Ázsiában és Dél-Amerikában is. Az ottani, főleg az argentin üzletek aztán jócskán hozzájárultak a cég mostani nehézségeihez.

Vissza a “homályos” jelenbe

Ez a “felvásárlási roham” az elmúlt tíz évben 19 milliárd dollárjába került a cégnek – állítja a Bloomberg hírügynökség, és megemlíti azt is, hogy az Ahold auditálását a világ második legnagyobb könyvelőcége végezte az elmúlt időszakban. A most kiderült szabálytalanságok nyomán az Ahold számos – közelebbről meg nem nevezett – menedzserét menesztették Amerikában.

A Barclays Capital elemzői szerint az Aholdnál kiderült visszaélések nyomán a cég papírjait a bóvli részvények közé sorolják majd be a hitelminősítők. Így persze az egykori ragadozó, az Ahold maga is felvásárlási célponttá válhat, hiszen egy 40 millió ügyfelet kiszolgáló, a világ szinte minden táján jelen lévő vállalat nagy érték, ha megbízható menedzsment irányítása alá kerül.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik