Belföld

A kamatfolyosó szűkítése nyomán erősödött a forint

A Monetáris Tanács hétfőn a január 17. előtti szintre szűkítette a kamatfolyosót, s feloldotta a kéthetes jegybanki betétekre szintén januárban bevezetett 100 milliárd forintos mennyiségi korlátot.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa hétfői ülésén 3,50 százalékról 5,50 százalékra emelte az overnight jegybanki kamatot február 25-től. A jegybanki alapkamat továbbra is 6,50 százalék maradt. Így a kéthetes jegybanki betét (ami megegyezik a jegybanki alapkamatlábbal) és az egynapos (overnight) hitelek közötti különbség ismét a január 17. előtti plusz mínusz 1 százalékra szűkült. A  kamatfolyosót január 17-én a forint elleni spekuláció elhárítására szélesítette 3 százalékra a jegybank. A Monetáris Tanács február 25-től a kéthetes jegybanki betétnél januárban bevezetett 100 milliárd forintos mennyiségi korlátot is megszünteti. A tanács hétfői döntése alapján az MNB keddtől korlátlanul rendelkezésre áll a kereskedelmi bankok számára.


A Monetáris Tanács délutáni bejelentését követően 40 bázisponttal erősödött a forint, s egy forinttal gyengült az euró a bankközi devizapiacon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik