Belföld

Az EBRD eladja Podravka-részvényeit

Az EBRD rövidesen értékesíti a horvát Podravka élelmiszeripari konszernben tartott 10,53%-os részesedését - jelentik az üzlethez közelálló körök.

Az EBRD tulajdonában lévő elsőbbségi részvények névértéke 190 millió kuna, azaz 26,82 millió dollár, ami közel megegyezik a
pakettért 1998 júliusában fizetett összeggel. Az EBRD most a csomag visszavásárlására kérte fel a Podravkát. A cég számára jogi akadályok nem teszik lehetővé a teljes csomag visszavásárlását, ezért harmadik személy is beléphet az üzletbe. A Podravka 2,68 százalékot tart tulajdonában saját elsőbbségi részvényeiből. A törvény a saját tulajdonban lévő elsőbbségi részvénycsomag felső határát 10%-ban rögzíti.


Az értesülések szerint a második legnagyobb horvát bank a
Privredna Banka és a Dom Fond befektetési alap érdeklődést mutat a csomag megvásárlása iránt. Az EBRD bevett gyakorlata, hogy megválik a tulajdonában lévő részvény csomagoktól három-négy év után.


A Podravka tevékenységének kiterjesztése céljából a Belupo
gyógyszerészeti érdekeltségének 25 százalékos részvény csomagját tervezi kibocsátani a zágrábi tőzsdén. A Podravka az elmúlt évben kötött szerződést az amerikai Heinz konszernnel ízesítő termékei magyarországi terjesztésének átvételéről, valamint a svájci Nestlé csoporttal termékei délkelet-európai terjesztéséről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik