Belföld

Csehországbnan is hódít az ADSL

Csehországban is beindult a gyors szélessávú ADSL internetes szolgáltatás.

Február és március folyamán a Cesky Telecom, valamint öt kisebb alternatív szolgáltató teszi lehetővé a ADSL internetezést, mégpedig Prágában, Brünnben és Ostraván. Az év végéig azonban a többi nagyobb cseh városban is hozzáférhető lesz ez a szolgáltatás. A legnagyobb vezetékes telefonszolgáltató, a Cesky Telecom ugyan már 2002 nyarán be szerette volna indítani az ADSL-t, de miután kiderült, hogy az alternatív szolgáltatóknak nem tette meg nagykereskedelmi ajánlatát, a monopolellenes versenyhivatal a szolgáltatás bevezetését leállította. Januárban aztán megszületett a Cesky Telecom nagykereskedelmi ajánlata az ADSL ügyében, s öt kisebb alternatív cég már alá is írta a szerződést a Cesky Telecommal.

Elsőként ezen a héten a SkyNet indította be a szolgáltatást Prágában. Az érdeklődőknek 1364 koronáért kínálja a havi, korlátozás mentes 192/64 kbps gyorsaságú internetezést. Egy hét múlva az IPEX cég is működésbe hozza szolgáltatását ugyanolyan paraméterekkel, de 1498 koronáért. Ebben azonban már a szükséges modem bérlése is benne van, míg a SkyNet-nél ezért külön kell fizetni. A Cesky Telecom szóvivője közölte, hogy ők márciusban indítanak helytől és gyorsaságtól függően 980 koronától 1500 koronáig terjedő havi korlátozásmentes internetezést.

Csehországban jelenleg a lakosság majdnem húsz százaléka használja rendszeresen az internetet – írja nemrégiben a Hospodárské Noviny című prágai gazdasági és politikai napilap egy nemzetközi felmérés eredményeire hivatkozva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik