Belföld

Internetes veszélytől tartanak a horvát hitelkártya-tulajdonosok

Horvátországban is veszélyben vannak a hitelkártya-tulajdonosok - írta pénteki számában a Vecernji list című zágrábi újság.

A legnagyobb példányszámú horvát napilap szerint a horvát belügyminisztérium szervezett bűnözés elleni osztálya felhívta mindazokat, akik számlát kapnak anélkül, hogy világhálós árurendelésük lett volna, tegyenek azonnal feljelentést, hogy elejét vegyék a csalásnak és leleplezzék a tetteseket. A gyanús számlát jelenteni kell a hitelkártyát kiadó banknak is, hogy zárolja a kártyát és újat adjon ki helyette. A belügyi szervek figyelmeztettek, hogy a hitelkártya számát ne adják idegeneknek vagy gyerekeknek.


A Vecernji list a Visa és a Mastercard amerikai kártyatulajdonosok számláira történt múlt pénteki betörés kapcsán emlékeztetett, hogy a horvát belügyminisztérium 1999-ben is együttműködött az FBI-jal, amikor idegen nevekre nyitottak hitelkártyákat. 2000-ben az orosz maffia kezdeményezésére számítógépes kalózok többmillió dollárt levettek hitelkártya-tulajdonosok számláiról, és betörtek a Mol Rt. rendszerébe, emlékeztetett az újság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik