Belföld

Havi 50 ezerrel ösztönzik az uniós tanulmányokat

A kontinensen egyedülálló az a tizennégy Európa-tanulmányi Központból álló hálózat, amit magyar felsőoktatási intézmények hoztak létre PHARE-támogatásból. Ezekben az érdeklődők általános jellegű és kifejezetten szakmaspecifikus ismereteket is szerezhetnek az Európai Unióról, kutathatnak, és erősíthetik hazai és külföldi partnerhálózatukat. A képzés tartalma és jellege folyamatosan igazodik hazánk integrációjához és a szervezet változásaihoz is.

A munkaerőpiacon elismert oklevélnek számítanak a felsőoktatási intézményekben kiadott európai uniós tanulmányok elvégzését igazoló diplomák, bizonyítványok – mondta a Magyar Hírlapnak Vörös Andrea programvezető, a Tempus Közalapítvány keretein belül működő Európa-tanulmányi Központok titkárságának munkatársa. A dokumentumok átfogó uniós ismereteket igazolnak, ezért birtokosaik több területen is hasznosíthatják tudásukat. Igaz, a csatlakozás közeledtével egyre gyakorlatibb és specifikusabb ismeretekre van szükség, ezért az Európa-tanulmányi Központok (ETK) képzési profilja is állandóan változik.

A Tempus Közalapítvány maga is igyekszik segíteni a hallgatók elhelyezkedését tanulmányaik elvégzése után, itt működik az Alumni for Europe (Diákok Európáért) program is, mely a hallgatók és a munkaerőpiac közötti kapcsolatot próbálja meg erősíteni karrier-tanácsadással (információk nyújtása, tesztírás és értékelés szakember segítségével), szakmai fórumok megszervezésével, illetve az alapítvány honlapján aktuális állásajánlatok és gyakorlati helyek közzétételével. Itt pályázati lehetőségekről tájékozódhatunk.


Az ETK hálózatának tagjai folyamatosan erősítik kapcsolataikat egymással és az adott egyetem, főiskola régiójában található más oktatási intézménnyel, és természetesen külföldi partnerekkel is. Az uniós tanulmányok esetében természetesen kiemelten fontos a hallgatói mobilitás. A tanulmányi központok mindegyike igyekszik kétoldalú kapcsolatokat kiépíteni más országok egyetemeivel, erre elsősorban az Erasmus program keretében van lehetőség. Ennek lényege, hogy kölcsönösségi alapon fogadnak hallgatókat ösztöndíjas tanulmányokra az egymással kapcsolatban álló intézmények. A Leonardo program keretében lehetőség nyílik külföldi szakmai gyakorlat elvégzésére. Kifejezetten a közép- és kelet-európai hallgatói mobilitást segíti elő a CEEPUS ösztöndíjprogram, aminek jelentősége Vörös Andrea szerint a csatlakozás után még tovább nő majd. Évente hat-tíz hallgatónak lehetősége van az Oktatási Minisztérium és az Európai Bizottság magyarországi delegációja támogatásával a College of Europe bruges-i (Belgium) és natolini (Lengyelország) intézeteiben egy éven keresztül posztgraduális Európa-tanulmányokat folytatni angol és francia nyelven.

Létezik hazai ösztöndíjprogram is a nappali alapképzésben tanulók számára, akiket érdekli az EU, és a közigazgatásban szeretnének dolgozni tanulmányaik elvégzése után. Ha valaki vállalja, hogy a kötelező órákon felül EU-témájú kurzusokat is hallgat, két tanéven keresztül havonta ötvenezer forint támogatásban részesülhet a Miniszterelnöki Hivataltól. Az ösztöndíj birtokosainak vállalniuk kell, hogy diplomájuk megszerzése után a közigazgatásban helyezkednek el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik