Belföld

Amerikai tervek a Szaddám utáni iraki kormányzásra

Amerikai lapértesülés szerint a Bush-kormányzat egész Irak ellenőrzését tervezi egy amerikai polgári személy által vezetendő kormányzat révén, ha az inváziós erők megdöntenék Szaddám Huszein jelenlegi iraki elnök hatalmát.

A The Washington Post című napilap amerikai tisztségviselőkre és más forrásokra hivatkozó pénteki beszámolója szerint a Szaddám Huszein bukása utáni iraki kormányzásra vonatkozó amerikai tervek értelmében egy ideiglenes polgári megbízottat neveznének ki a közel-keleti ország új kormányának élére, aki a háború utáni újjáépítést és a humanitárius segélyek elosztását irányítaná.

A tisztségre egy “nagy formátumú” amerikai vezetőt neveznének ki, valamelyik egyesült államokbeli szövetségi állam egykori kormányzóját, vagy egy volt amerikai nagykövetet. Az illető az után lépne hivatalba, hogy az inváziós haderő már megteremtette a közbiztonságot Irakban és megsemmisítette az ország tömegpusztító fegyvereit. Irak katonai igazgatását az újság szerint Tommy Franks tábornok, a Közel-Keleten és Afganisztánban állomásozó amerikai haderő parancsnoka felügyelné, mindaddig, amíg amerikai katonák Irakban tartózkodnak – tette hozzá a lap.

A The Washington Post úgy tudja, hogy az amerikai kormány a héten figyelmeztette az iraki ellenzék vezetőit: az Egyesült Államok nem fog elismerni egy olyan iraki ideiglenes kormányt, amelynek megalakításáról egyes iraki emigráns csoportok tárgyalnak. Ahmed Csalabit, a száműzetésben élő iraki ellenzéki csoportokat tömörítő Iraki Nemzeti Kongresszus (INC) elnökét a héten amerikai részről arról tájékoztatták, hogy az iraki ideiglenes kormány megalakítását célzó bármilyen lépés “hivatalos törést idézne elő az Egyesült Államok és az INC baráti viszonyában” – mondta a lapnak egy tisztségviselő.

Szintén a háború utáni iraki újjáépítésre vonatkozó tervek része, hogy az Egyesült Államok kinevezne egy “konzultatív tanácsot”, amelyben legfeljebb 25 iraki segítené az amerikai hatóságok tevékenységét. A testületet nem ruháznák fel kormányzati jogkörökkel.

A lap tudomása szerint az iraki fegyveres erők tagjait hadifogolytáborokba tervezik összegyűjteni, és e táborok őrségébe – mint a The Washington Post fogalmaz – bevonnának olyan iraki ellenzékieket, akik “egy magyarországi légitámaszponton” amerikai kiképzésben részesülnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik