Belföld

A Matávon túl – forrong a távközlési piac

Kóka János, az Elender vezérigazgatója szerint szemfényvesztés a Matáv azon bejelentése, hogy átlagban 25 százalékkal csökkenek az internettarifák. Kóka úgy véli, a "Matávon túli világ" újra pórul járt.

Újabb epizódjához érkezett a Matáv “kész átverés show-ja” – jelentette ki Kóka János vezérigazgató az Elender Üzleti Kommunikáció Kft.  csütörtöki sajtótájékoztatóján. Szerinte a Matáv által felajánlott 25 százalékos árrés szemfényvesztés.


 Elender hírek

A PSINet Magyarország Kft.-ből és a Webigenből alakult Elender Üzleti Kommunikáció Kft.-t a cégbíróság hivatalosan januárban jegyezte be, jelenleg folyamatban van a cég részvénytársasággá válása – jelentette be Kóka. A PSINet Magyarország tavaly 4,72 milliárd forint nettó árbevételt és 450 millió forint pozitív EBIDTA-t ért el. A Webigen 352 millió forintos forgalom mellett 8 millió forintos, szintén pozitív EBIDTA-val zárta a céget. Az Elender erre az évre 18 százalékos árbevételnövekedést remél: 6 milliárd forintos árbevétel mellett 500 millió forintos EBIDTA-val számol.
A cég vezetője azt is bejelentette, hogy az Elender új vezetőkkel erősödött: a nagyvállalati üzletágért a jövőben Bernáth Lajos, a Fujitsu Services volt kereskedelmi igazgatója felel majd, a kormányzati üzletág kereskedelmi igazgatója pedig március elsejétől Zámbó Árpád lesz.
Az elmúlt fél év eseményeivel kapcsolatban Kóka elmondta, hogy a felmérések szerint sikeresen visszavezették a piacra az Elender nevet, teljesen integrálták a Webigent és annak 40 munkatársát. Az Index-szel kapcsolatban a vezérigazgató úgy véli, hogy bár meghatározó tulajdonosok és a manegementkontroll kezükben van, nem lenne helyes, ha a portált teljesen felvásárolnák, függetlenségét értéknek tartják.
Az Elender stratégiai szövetségre lépett a Plumtree Software-rel, a világ vezető portáltechnológia-szállítójával, így vállalati ügyfelei számára a jövőben Plumtree portálmegoldásokat is kínál.


A Matávank maga felé hajlik a keze?


Eddig az internetszolgáltatók az internetezés távközlési díjának 13 százalékát kapták vissza a telefontársaságtól, függetlenül attól, hogy államilag támogatott vagy nem támogatott internetcsomagról volt-e szó. Az internetezés telefondíját a távközlési szolgáltató szedte be. Az új nagykereskedelmi konstrukcióval viszont az internetszolgáltató olyan csomagokat árulhat, amely tartalmazza a telefondíjat is, így azt is neki kell beszednie.


Bár a 13 százalékos visszatérítés helyett elvileg 25 százalékos rést nyitna a “fordított számlázási” konstrukció, Kóka szerint a díjbeszedés kockázata, valamint a számlázási költségek miatt ez sokkal alacsonyabb. A vezérigazgató azt állítja, így szó sincs 25 százalékos árcsökkenésről, az új konstrukciók előnyét az internetszolgáltatók közül egyedül a Matáv leányvállalata, az Axelero tudja kihasználni. 

Versenykoalíció a többszereplős piacért


Kóka hangsúlyozta, hogy nem az árak csökkenését sérelmezik. Az ő céljuk is a penetráció növekedése, mivel az internet méretgazdaságossági business. Ám sértőnek találja a Matáv részéről egy olyan árcsökkentés bejelentését, amelyet az internetszolgáltatókkal előzetesen nem egyeztetett, és azok a konstrukció feltételeiről csak a nyilvánosság előtti bejelentés után értesültek.

A Matávon kívüli szolgáltatók Versenykoalíció néven együttesen kívánnak azért harcolni, hogy a magyar távközlési piacon ne “egyszereplős”, hanem többszereplős piaci verseny uralkodjon. A Versenykoalícióhoz csatlakozott a Vivendi, a HTCC, az eTel, a UPC, a Pantel, az Antenna Hungária és az Elender.

Az előzmények


Mint ismeretes, Straub Elek, a Matáv elnök-vezérigazgatója bejelentette, hogy a jövőben a Matáv nagykereskdelemi konstrukcióban is kínál kedvezményes 15 és 40 órás távközlési csomagot. Ez azt jelenti, hogy az internetszolgáltatók bruttó 1162,5 forintért vásárolhatnak 15 óra percdíjat, amelyre rátéve saját szolgáltatói díjukat, maguk jelenhetnek meg különböző konstrukciókkal. A 40 órás csomag nagyker ára bruttó 3000 forint lesz. A két csomag mellett bejelentett egy százórás csomagot is, ennek nagykereskedelmi ára 6562,5 forint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik