Belföld

A DAM Steel-t nem kívánja működtetni a tulajdonos?

Az elmúlt napok eseményei egyértelműen arra utalnak, hogy az olasz Cogne-csoport nem kívánja tovább működtetni a még jelenleg is az európai minőségi acélgyártás technológiai élvonalába tartozó diósgyőri kohászatot; képtelen a január 1-je óta álló DAM Steel újraindítására. Ezt Ágotai József, a Diósgyőri Kohászat Vasasszakszervezeti Szövetségének elnöke hangsúlyozta csütörtökön Diósgyőrben rendkívüli sajtótájékoztatóján.

Ágotai szerint az olaszok kimenekülési stratégiát folytatnak, ami abból is látszik, hogy az újraindításához szükséges, raktáron lévő acélhulladékot, ötvözőket, egyéb anyagokat, bugát és készárút engedtek jelzálog tartozás fejében a CIB Bankkal árverésen értékesítetni.

Ágotai József – a DAM még meglévő csaknem másfélezer
dolgozójának, és a kohászat “spekulációs” feldarabolása során 1989-től létrejött 90 kisvállalkozás, szintén a kohászatból élő további 2.000 foglalkoztatott nevében – kijelentette: “elegünk van az időhúzásból, az ígérgetésekből, a beszállítók és vevők további hitegetéséből”. Elmondta: az érdekképviselet péntek reggel 8 órára munkásgyűlést hirdetett a DAM vezérigazgatósági épülete elé, ahová meghívták az olasz tulajdonos Cogne-csoport vezetőit és a kényszerszabadságolt kohászokat.


A szakszervezet vezetői és a dolgozók választ várnak arra, van-e érvényes csődeljárás, illetve szerződés az energia-szolgáltatókkal; milyen alapon árvereztek és jutottak 1,5 milliárd forinthoz kedden Budapesten és mire kívánják fordítani ezt a bevételt. Tudni akarják, hogy mikor kívánják újraindítani a termelést Diósgyőrben és miből fizetik ki a januártól kényszer-szabadságolt dolgozók februári bérét március 8-án.

Követelik továbbá a termelő berendezések megóvását és az újraindításhoz szükséges anyagok eladásának leállítását, a több mint 250 év alatt Diósgyőrben felhalmozódott vagyon elherdálásának megakadályozását – hangsúlyozta Ágotai József. Hozzátette: mielőbb valós értékesítési és pénzügyi helyzetet szeretnének látni a gyárról – lehetőleg külső és független szakértői átvilágításban.

A sajtótájékoztatón kérés formájában fogalmazták meg az energia és közüzemi szolgáltatók felé, hogy a termelő berendezések üzembiztonsága fenntartása érdekében ne szüntessék meg a minimális szolgáltatásokat. A kormányzattól pedig azonnali beavatkozási terv kidolgozását sürgették, ugyanis – mint hangsúlyozták – a családtagokkal együtt csaknem 30 ezer ember megélhetése függ a diósgyőri kohászattól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik