Belföld

Uniós pénzalap a parlamenti pártoknak?

Összesen hétmillió euróhoz jutnak az Európai Parlamentben jelen lévő politikai pártok, amennyiben a bizottság tervezetét az Európai Tanács és a parlament is jóváhagyja.

Az Európai Parlament politikai pártjainak támogatását célzó tervet ismertetett az Európai Bizottság. A javaslat az eddiginél markánsabb jogi megközelítéssel csoportosítaná a politikai pártokat, amelyek közvetlen uniós támogatásban részesülhetnének. A várhatóan szétosztandó összeget szakértők hétmillió euróra (1,7 milliárd forintra) becsülik. Összehasonlításként: 2001-ben a parlament egyik legnagyobb pártjaként a szocialisták több mint tízmillió eurót költöttek.

Ne pártműködésre fordítsák a parlamenti rezsi-pénzt

A tervezet készítői azt remélik, a kezdeményezés tovább segít kialakítani európai azonosságtudatot, ugyanakkor jelentős lépés az európai képviselőház viszonyainak rendezése felé. Sokan panaszkodnak ugyanis amiatt, hogy a politikai pártok igen csekély pénzügyi támogatást élveznek, s ezért a parlamenti munkára szánt pénzügyi forrásokat kénytelenek működési szükségleteinek fedezésére “eltéríteni”.

Elvileg minden párt kaphat támogatást

Az Európai Parlamentet jelenleg hét politikai párt alkotja: az Európai Néppárt (PPP-ED – kereszténydemokraták és konzervatívok); az Európai Szocialista párt (PSE); az Európai Liberális Demokraták (ELDR); a Zöldek; az Egységes Európai Baloldal-Északi Zöld Baloldal Könföderáció ); az Unió a Nemzetek Európájáért (UEN), valamint az euroszkeptikus Demokráciák és Különbségek Európája (EDD).

A támogatásra természetesen irányvonaltól függetlenül minden parlamenti párt számíthat, bár a részletekről végső soron a parlament dönt. A bizottsági előkészítést követően a tervezetet az Európai Tanácsnak, majd a parlamentnek kell jóváhagynia.
[euro.hu]

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik