Belföld

A technológiai cégek a kelet-európai piac felfutására számítanak

A számítógépeket és más high-tech berendezéseket gyártó vállalatok lendületes piaci növekedésre számíthatnak a kelet-európai piacokon középtávon a küszöbön álló EU-csatlakozás és a térségbe áramló tőkebefektetések miatt.

Az információs technológiai (IT) világpiac két év óta tartó visszaesése közepette Kelet-Európa jelenti az egyik ígéretes kivételt.

– Az EU-tagság várományosainak valóban meglehetősen korlátozott a váráslóereje, az információ technológia esetében azonban a kiadások növekedései üteme lényegesen meghaladja majd a GDP növekedési ütemét – jelentette ki Pavel Kalasek, a Hewlett-Packard csehországi igazgatója a Reuters hírügynökségnek adott interjúban. – A piaci telítettség felé tartó keresleti görbe jóval meredekebb emelkedést mutat majd, mint amilyent a nyugat-európai országokban valaha is elért – tette hozzá. A HP mintegy 10 százalékos piaci részesedéssel vezeti a kelet-európai számítógép eladások értékesítési rangsorát.

Csehország és Magyarország 2-5 százalékos gazdasági növekedési ütemet ért el az elmúlt néhány évben a kapacitásnövelő külföldi befektetéseknek és a növekvő keresetek által támasztott magasabb belső keresletnek köszönhetően. A gazdasági szerkezet átalakítás és az egykor állami kézben lévő termelési egységek értékesítése stratégiai befektetőknek megalapozta a fejlett technológiai beruházások iránti igény növekedését.

– A tulajdoni viszonyok már nagyjából rendeződtek, a termelő infrastruktúra viszonylag jól működik, de informatikai beruházások nélkül nem képes elégséges kapcsolatot teremteni a felvevő piacokkal – véli Kalasek. – Számos helyi vállalat lényegesen fejlettebb informatikai technológiába invesztál mint amit a nyugati versenytársak nagy része megengedhetne magának – tette hozzá.

Az elmúlt évben a személyi számítógépek eladásai Kelet-Európában 16 százalékkal emelkedtek éves bázison és elérték az ötmillió egységet – ami messze meghaladta az amerikai, az uniós és a japán piacok bővülési ütemét. A legjelentősebb piacot a kormányzati informatikai infrastruktúra EU-konform kiépítése jelenti a térségben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik