Belföld

A román kormány jelentősen csökkenti a tartós vízumhoz előírt pénzösszeget

A román kormány jelentősen csökkenti azt az összeget, amellyel a külföldi befektetőknek rendelkezniük kell ahhoz, hogy tartós vízumot kaphassanak Romániában.

Adrian Nastase a kormánypárt és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség idei együttműködési megállapodásának aláírása alkalmából tartott sajtóértekezleten elmondta, hogy a döntés feltehetően már a román kormány csütörtöki ülésén megszületik ebben a kérdésben. Az elvi döntés már megszületett az előírt
összeg jelentős csökkentéséről. A vita csak arról folyt, hogy
egységes összeget állapítsanak-e meg valamennyi ország állampolgárai számára, vagy a kölcsönösség elvét alkalmazzák azokkal az országokkal szemben, ahol léteznek hasonló rendelkezések.


A román kormány idén január végétől sürgősségi rendelettel
módosította a vízumok kiadási rendjét. A rendeletbe egyebek között az is bekerült, hogy azoknak a külföldi befektetőknek, akik romániai érdekeltségeik irányításához tartós vízumot kérnek, igazolniuk kell, hogy legkevesebb 100 ezer euróval rendelkeznek. A külföldi befektetők romániai tevékenységét nehezítő rendeletet Magyarország is kifogásolta. A román és a magyar miniszterelnök január végén Szatmárnémetiben tartott találkozóján Nastase ígéretet tett Medgyessy Péternek arra, hogy a román kormány hamarosan felülvizsgálja az intézkedést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik