Belföld

A polgári oldalt sérti Fiala János műsora

A polgári oldal ellen gyűlöletkeltő a Budapest Rádió Franka Tibor-sorozata – állítja 112 aláíró, aki az Országos Rádió és Televízió Testület panaszbizottságától kéri a Fiala János szerkesztette műsor elmarasztalását.

Január 10-től négy esti adásban sugározta a Budapest Rádió a szélsőséges jobboldali nézeteiről ismert újságíró, Franka Tibor két évvel ezelőtti felszólalásának szövegét, amely egy lakossági fórumon hangzott el – írja a Népszabadság. A budakalászi MDF-szervezet által rendezett és a helyi kábeltévén is közvetített ankéton elmondottakat sokan olyan nyilvános gyűlöletbeszédnek tartották, amely mellett nem szabad szó nélkül elmenni – noha azt az ügyészség nem találta törvénysértőnek.

A rádióban elhangzottakat most panaszbeadványban kifogásoló 112 aláíró szerint a műsort szerkesztő Fiala János “vélhetően összevágott” szöveget használt, a műsor “teljes egészében Franka Tibor és a polgári oldal lejáratására, gyűlöletkeltésre irányult”.

Fiala érdeklődésünkre elmondta, az önkéntesek által a tévéadás fölvételéről leírt és fölolvasott szöveg – a mások személyi jogait sértő részek törlése után – szó szerint megegyezik a Franka által elmondottakkal. A műsorvezető ügyvédje, Harsányi Gábor szerint a panasz nem törvényes, mert az aláírók előzetesen nem keresték meg a műsorszolgáltatót. Emiatt a panaszbizottságnak érdemi vizsgálat nélkül is el kell utasítania a kifogást.

A testület eljáró tanácsa ma nyilvános tárgyalást tart az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik