Belföld

Új orvosösztönzési rendszert indít az OEP

A költségtakarékos gyógyszerrendelés és a korszerű terápiák alkalmazása érdekében új ösztönzési rendszert vezet be az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) az orvosoknál júliustól.

Pusztai Erzsébet, a rendszer kidolgozásával az OEP által megbízott szakmai bizottság vezetője szerdán Budapesten újságírók előtt elmondta azt is: az ösztönzés koncepciója már elkészült, de a részletek kidolgozása még hátra van. Az OEP-től eredetileg a gyógyszerek ésszerű felhasználását ösztönző rendszer kidolgozására kaptak megbízást, de a bizottság arra jutott, hogy ezzel együtt terápiás minőségbiztosítási rendszer kimunkálására is szükség van.

Tájékoztatása szerint az ösztönzési rendszer bevezetésének első szakasza júliusban kezdődik, amikortól fél éven át a házi- és szakorvosok számára az OEP rendszeresen összesíti a gyógyszerrendeléseket. Pusztai Erzsébet szerint az első félév felírási eredményei alapján jövő januártól a háziorvosokat egyszeri pénzjuttatással ösztönzi az OEP. A szakmai bizottság 500 ezer és 1 millió forint közötti összegre gondolt, amelyet több kategóriába sorolva kapnának meg a háziorvosok. Hangsúlyozta: az ösztönzés mértékeire ezután készülnek számítások.

Még az sem tisztázott, hogy egyfajta 13. havi fizetésként, esetleg az úgynevezett kártyapénzhez rendelt szorzó alapján vagy más módon utalja ki az OEP a pénzt a háziorvosoknak.

A szakmai protokollok a korszerű gyógyszereket ajánlják majd, de változhatnak is az orvosok gyakorlati tapasztalatai alapján vagy új gyógyszerek megjelenésével. Pusztai Erzsébet szerint az ajánlásokat többszörösen be nem tartó orvosokkal az OEP által felkért szakemberek konzultálnak, és ezek alapján az is előfordulhat, hogy továbbképzésre küldik őket.

Elmondta: a szakbizottság szerint azokkal a betegekkel is foglalkozni kell, akik több orvosnál íratnak fel sokféle, hatásukban gyakran összeférhetetlen vagy túlságosan nagy mennyiségű gyógyszert. A kiváltott recepteken szereplő úgynevezett taj-számok alapján az informatikai rendszer kiszűri a nagy gyógyszer-fogyasztókat és a kirívó esetekről az OEP értesíti háziorvosukat.

Megjegyezte: az OEP kezdeményezésére az illetékes országos intézetbe küldhetik vizsgálatra azt a beteget, aki azért jár orvostól-orvosig, mert nem ismerték fel a baját vagy nem hisz a kapott diagnózisokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik