Belföld

A Banca Romaneasca iránt érdeklődik az OTP Bank

Az OTP Bank Rt. a Ziarul Financiar című román gazdasági napilap értesülése szerint a Banca Romaneasca (BR) többségi részesedése iránt érdeklődik. Az MTI bukaresti tudósítója által ismertetett cikk szerint a magyar hitelintézet a Román-Amerikai Befektetési Alappal tárgyal a BR 70 százalékos részesedésének megszerzéséről.

Az OTP Banknál az Econews érdeklődésére nem kívánták
kommentálni a román lapértesülést. Azt azonban megerősítették, hogy Romániában is vizsgálnak minden arra érdemes akvizíciós lehetőséget, következésképpen lehetséges bankvásárlási élpontként szóba jöhet a Banca Romaneasca is.

A közepes méretű banknak számító BR-nek 23 fiókja van Romániában, s tavaly 6 millió USD adózás előtti nyereséget könyvelt el, mintegy másfélszeresét az előző évinek. A társaság tőkéje 10,6 millió USD. Az OTP Bank tavaly a HVB-hez tartozó BA-CA-val közösen indult a legnagyobb román kereskedelmi bank, a BCR végül sikertelennek bizonyult privatizációs tenderén.

Az OTP Banknak egy külföldi bankérdekeltsége van, a szlovákiai OTP Banka Slovensko. A magyar hitelintézet jelenleg a bolgár DSK Bankot vizsgálja, a hitelintézetre az ajánlatokat március végéig kell benyújtani. Spéder Zoltán, az OTP Bank alelnöke nemrég befektetési célpontként említette Szerbiát is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik