Belföld

Zuhanó internettarifák – minden sávszélességen

Nincs árverseny a távközlési piacon, ezért a kormány segít: pénzügyi támogatással. A távközlési szolgáltatók árat csökkentenek mind a dial-up, mind a szélessávú internetelérések piacán.



Támogatott modemesek 

Mint emlékezetes, tavaly augusztusban a kormány hárommilliárd forintot szavazott meg a modemes internetezés támogatására, amelyet a távközlési szolgáltatók két új csomag – egy 15 órás és egy 40 órás – bevezetésével igényelhetnek. Egy 15 órás csomagot telefondíjjal és az internetszolgáltatás díjával együttesen a felhasználók körülbelül 2300–3500 forintért, egy 40 órás csomagot 6500-9000 forintért igényelhettek. 

Mivel verseny híján nem várható, hogy a szolgáltatók csökkenteni kényszerüljenek az internetezés árát, a kormány folytatja támogató, a szolgáltatókat dotáló politikáját – derült ki Kovács Kálmán informatikai miniszter keddi sajtótájékoztatóján. “Március elsejétől a modemmel internetezők költségei átlagosan 25 százalékkal csökkenek” – jelentette be. A Matáv kalkulációja szerint a felhasználók márciustól egy 15 órás csomagért együttesen – az internetszolgáltatói díjtól függően – 2100-3000 forintot, egy 40 órásért pedig 5000–6200 forintot fizethetnek majd.


Zuhanó internettarifák – minden sávszélességen 1

Csomagok nagykereskedelmi áron is

A Matáv március elsejétől nagykereskedelmi konstrukcióban is kínál kedvezményes 15 és 40 órás távközlési csomagot. Ez azt jelenti, hogy az internetszolgáltatók bruttó 1162,5 forintért vásárolhatnak 15 óra percdíjat, amelyre rátéve saját szolgáltatói díjukat, maguk jelenhetnek meg különböző konstrukciókkal. A 40 órás csomag nagyker ára bruttó 3000 forint lesz.

Straub Elek, a Matáv vezérigazgatója szerint ennek köszönhetően márciustól a mini csomag a felhasználók számára körülbelül 10-15 százalékkal lehet olcsóbb, a nagyobb csomag ára 30-35 százalékkal. Természetesen akkor, ha az internetszolgáltatók is úgy akarják.




 Támogatás helyett versenyt

A kormány és a szolgáltatók közötti szerződésmódosítás aláírását az alternatív szolgáltatók felhasználták arra, hogy valódi piaci verseny kialakítását sürgessék. “Nem az egyszereplős verseny koncepciója, illetve külön megállapodások megkötése, hanem a valódi többszereplős piaci verseny elősegítése vihet közelebb az információs társadalom kiteljesedéséhez és egyúttal ez eredményezhet érzékelhető árcsökkenést is” – áll sajtóközleményükben.
Az új hírközlési törvényt Kovács Kálmán ősszel kívánja kormány elé vinni, a végrehajtási rendeletekkel együtt elfogadása az év végére történhet meg.
A tárca egyébként dolgozik azon is, hogy 2003-ra az Egyetemes Távközlési Alapba való befizetés milyen könnyítésével tudnák segíteni a kábel-, az internet- és az adatkommunikációs szolgáltatókat.

Százórás csomag – komoly árzuhanással


A két csomag mellett most egy százórás csomaggal is megjelennek a távközlési szolgáltatók: ennek nagykereskedelmi ára 6562,5 forint lesz, kisker ára – amit a fogyasztó fizet és amihez még hozzáadódik az internetszolgáltatás díja – 8750 forint. Mind a három csomagot hétköznap 16 és 24 óra, hétvégén és munkaszüneti napokon 7 és 24 óra között lehet igénybe venni.

A százórás csomagot is támogatja a kormány, de csak annyi juttatás jár utána, mint a 40 órás után. A fennmaradó 60 órán a szolgáltató tesz engedményt, ám ahogy Straub Elek fogalmazott, a felhasználók száma, illetve az internetforgalom tervezett növekedése ellensúlyozza majd az engedményeket. (A kormány hárommilliárd forintos, tavaly augusztusban megszavazott szolgáltatásából december végéig 300 millió fogyott el.)

ADSL – dupla sebességen vagy olcsóbban

A beruházási adókedvezménynek köszönhetően felgyorsul az ADSL-hálózat kiépítése. A Matáv számításai szerint az év végére Budapesten a lefedettség megközelíti a 100 százalékot, vidéken pedig a 64 százalékot.

A jelenleg másodpercenként 384 kbit sebességgel internetezők a mostani árakon (szolgáltatótól függően 10-14 ezer forint) 512 kbit/s sebességre gyorsíthatnak. A 384 kbit/s sebességű kapcsolat nagykereskedelmi árát a Matáv 25 százalékkal csökkenti, így havidíja tartósan 10 ezer forint alatt maradhat.

Az informatikai tárca a szélessávú elérést a beruházási adókedvezményeken kívül pénzügyileg egyelőre nem támogatja. Márciusra kidolgoznak egy olyan koncepciót, amely mind az ADSL, mind a kábeles, mind egyéb szélessávú lakossági elérést olcsóbbá tenné a végfelhasználók számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik