Belföld

Érdekegyeztető ülést akar a SZEF

Az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT), valamint az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) sürgős összehívását tartja szükségesnek a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF), mert a kormányzat nem egyeztette az érdekképviseletekkel az egészségügyi szolgáltatásokkal, az egészségügyi közszolgáltatások szervezésével kapcsolatos törvénytervezetet.

Az erről szóló állásfoglalását a szakszervezeti szövetség kedden juttatta el az MTI-hez. Az érdekképviselet szerint a törvényjavaslat az egészségügyben foglalkoztatottak alapvető egzisztenciális viszonyait befolyásolja. Szabályozza az intézményrendszer tulajdonformáit, struktúráit, az ellátások tartalmát, minőségét. Kijelöli az egészségügy fejlődési irányát.

Ezért elfogadhatatlan, hogy a kormány az érdekképviseletekkel kötött egyezség ellenére nem kérte ki a szociális partnerek véleményét – hangoztatja a SZEF. A társadalmi konszenzus még elfogadható minimumán közmegegyezésre lenne szükség az érdekképviselet állásfoglalása szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik