Belföld

MNB-kamatemelés már a jövő héten?

Egy külföldi befektetési bank elemzői szerint a magyar jegybank akár már a jövő héten megemelheti az egynapos betéti kamatlábat, de a hazai szakértők szerint erre még várni kell - írja a Napi Gazdaság.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa akár már jövő heti ülésén az egynapos overnight betéti kamatlábának “normális” szintre történő kiigazítása mellett dönthet – közlik jegybanki forrásokra hivatkozva a Schröder Salomon Smith Barney (SSSB) elemzői. A befektetési bank szakértői szerint a kamatváltoztatás ideje és mértéke az MNB nemzetközi tartalékainak, illetve a forint árfolyamának függvénye. A kiigazítás a jelenlegi kamatszint mellett szinte bizonyosan emelést jelent.

A kamatfolyosót január közepén a kéthetes betétek mennyiségi korlátozásának bevezetésével egy időben szélesítette ki a jegybank, jelentősen mérsékelve ezzel a kamatlábat. A döntés célja feltehetően a spekulánsok kitessékelése volt, de a jelek szerint ez csak részlegesen sikerült. A lépések nyomán gyakorlatilag az egynapos ráta lett az irányadó kamatláb.

A lapnak nyilatkozó hazai makroelemzők szerint idővel mindenképpen szűkíti a kamatfolyosót a jegybank, de a következő monetáris tanácsi üléstől még nem várnak ilyen irányú döntést. Vojnits Tamás, az OTP Bank közgazdásza úgy véli, hogy erre a kéthetes betéti tender mennyiségi korlátozásának lazításával egy időben kerülhet sor. Ha a kamatok tartósan a jelenlegi szinten maradnak, úgy veszélybe kerülhet a 2004-es inflációs cél is, márpedig ez magában is a kamatszint emelését kényszerítheti ki – véli az elemző. Semmi sem indokolja, hogy épp most változtasson az egynapos betéti kamatokon a jegybank – tette hozzá Török Zoltán, a Raiffeisen Értékpapír Rt. elemzője, aki szerint az alacsony kamatszint nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a forró pénzek ugyanis nem hagyták el az országot, a lakossági betétek kamatlába azonban veszélyesen mélyre süllyedt. A szakértő úgy látja, ha a jelenlegi állapot sokáig fennmarad, úgy tovább csökkenhetnek a betéti kamatok, a bankok ugyanis még nem hárítottak át mindent az ügyfelekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik