Belföld

A görög pénzügyminiszter szerint nem indul be az európai növekedés

Az Irakkal kapcsolatos háborús várakozás kedvezőtlenül befolyásolja az Európai Unió gazdaságát, de nem lesz recesszió - közölték kedden a Brüsszelben ülésező EU pénzügyminiszterek.

Az illetékesek szerint az iraki válságnak máris kedvezőtlen hatása van a térség piacára: mérsékelte a fogyasztói bizalmat, növelte az olajárat és gyengítette a dollárt, ami megdrágította az európai exportot.

Nikos Christodoulakis görög pénzügyminiszter azt mondta, hogy a válság miatt tovább halasztódik a komolyabb gazdasági élénkülés elindulása Európában. Hans Eichel, a német pénzügyi tárca irányítója pedig arra mutatott rá, hogy a válság hatására az euróövezetben jelentősebben mérséklődik a gazdasági növekedés, de – tette hozzá – nem várható recesszió.

EU illetékesek még mindig abban bíznak, hogy a második félévben elindul a gazdasági élénkülés, de a korábban várt 1,8 százalékos bővülésnél kisebb mértékű lesz.

Pedro Solbes EU gazdasági és pénzügyi kérdésekért felelős biztos kijelentette: úgy tűnik, hogy a legutóbbi, novemberi előrejelzés “túl derűlátó” volt. Solbes nem közölt új adatot a várható növekedéssel kapcsolatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik