Belföld

DAM Steel – folytatódik a vesszőfutás

Határozatképtelenség miatt elnapolták a DAM Steel Rt. éves rendes közgyűlését kedden. A cégnek nem sikerült megegyeznie az ezt követő hitelezői egyeztetésen a fizetési haladékról a kishitelezőkkel.

A délelőtt 10 órára Diósgyőrben meghirdetett közgyűlés napirendjén az elmúlt évi gazdálkodás értékelése, az idei tervek megtárgyalása és személyi kérdések szerepeltek. A közgyűlés csupán néhány percig tartott, mivel határozatképtelenség miatt február 21-ére halasztották.

Ez után egy órával a Miskolci Technika Házában hitelezői egyeztetésre hívták össze a csaknem 300 kishitelezőt, akiknek a cég mintegy 2 milliárd forinttal tartozik. A kishitelezők azonban nem írták alá a számukra egyenként és személy szerinti tartozásról szóló megállapodást, amelyben az adós elodázta volna hiteleik visszafizetését.

A viharos hangulatú hitelezői értekezleten egyetlen cég sem vállalta a jegyzőkönyv hitelesítését és senki nem volt hajlandó aláírni a fizetési haladékról szóló megállapodást. Székely Árpád, aki korábban a DAM Steel vezérigazgatója, majd keddig a társaság igazgatóságának tagja volt, a hitelezők előtt bejelentette, hogy lemondott minden tisztségéről, bár a délelőtti közgyűlés határozatképtelensége miatt lemondását nem értékelték.

Hangoztatta: “nincs további bizodalmam az olaszok iránt, ez a mai kishitelezői tárgyalás újabb kísérlet az időhúzásra. Tulajdonképpen egy, már megkezdődött felszámolásról van szó, ugyanis az olasz menedzsmentnek semmiféle programja nincs a diósgyőri kohászat újraindítására.”

A január 1-je óta gazdaságtalan termelés miatt álló DAM Steel Rt. január 22-én jelentett be csődeljárási kérelmet a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróságnál, azonban első fokon ezt a bíróság elutasította, arra hivatkozva, hogy nincs csőd a DAM-nál.

Ezt a döntést az olasz menedzsment megfellebbezte, így a Legfelsőbb Bíróság hoz majd jogerős határozatot egy esetleges csődeljárásról. A jogszabály szerint a csődeljárás 150 napos fizetési moratóriumot biztosítana a tulajdonos olasz Cogne-csoportnak, amelynek adósságai a DAM 2001 áprilisi megvásárlása óta az MTI információi szerint meghaladják az 5 milliárd forintot.

Hétfőn Budapesten az egyik legnagyobb hitelező, a CIB Bank Rt. zálogjogából fakadó igényének érvényesítéséért 3,238 milliárd forint kikiáltási áron hirdette meg a DAM Steel Rt. alapanyagainak és félkész termék készleteinek értékesítését. Ebből 1,5 milliárd forint folyt be az árverésen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik