Belföld

A Budapest Bank komoly vevőjelölt a Postabankra

A Budapest Bank (BB) Rt. komolyan érdeklődik a Postabank Rt. privatizációja iránt. Bár a BB tavalyelőtt a Konzumbankra is tett ajánlatot - akkor nem került fel a short list-re -, most elsősorban a Postabankra összpontosít - mondta el Richard Pelly, a BB elnök-vezérigazgatója a hitelintézet keddi sajtótájékoztatóján.

A Postabank termékcsaládjai és ügyfélköre Pelly szerint nagyon jól illeszthetők volnának a Budapest Bankéhoz, s a forgalmazásban is komoly szinergiák lelhetők fel. A Postabank Magyar Postával kötött hosszú távú értékesítési szerződését a BB-nél nagyon jó lehetőségnek tartják. Ha a két bank fuzionálna, a piacon a második legnagyobb lakossági és kisvállalkozói bank jönne létre.

A Postabank tavalyi veszteségével kapcsolatban Pelly úgy vélekedett, hogy egyéves adatok nem befolyásolnak egy hosszú távon gondolkodó befektetőt. A Postabank eredményei évről évre javulnak, még úgy is, hogy költségstruktúrája nehézkes, sikerült új ügyfeleket és új üzleteket szereznie – mondta. Az informatikai rendszer fejlesztése ugyanakkor komoly beruházást igényel.

Szini István, a GE Hungary Rt. elnöke, a GE magyarországi képviselője szerint a GE nagyon elégedett a Budapest Bank teljesítményével és szeretne hosszú távon jelen lenni a pénzügyi szolgáltatások piacán.

A GE-nek bizonyos okok miatt többet érhet a Postabank, mint más befektetőknek, a cég azonban a privatizációban szerzett tapasztalatai révén tisztában van a lehetséges problémákkal is – mondta Szini. A bankért várható versenyről nyilatkozva utalt rá, hogy ha a GE már döntött, versenyképes ajánlattal komoly esélyekhez juttatja majd magát, mint a korábbi példák is mutatják. Pályázni azonban csak akkor fognak, ha az elemzés eredménye kielégítő lesz.

A GE-nek hét cége van Magyarországon, közülük öt az ipar, egy a szolgáltatások terén tevékenykedik, egy pedig pénzügyi szolgáltató társaság. A GE eddig 1,1 milliárd USD értékű befektetést eszközölt Magyarországon (Európában 5 milliárd USD értékűt) és 14 ezer alkalmazottat foglalkoztat (Európában 70 ezret), s az ötödik legnagyobb magyar exportőr. A GE leánycége a Budapest Bankban 1995 decemberében szerzett 27,4 százalékos részesedést, amit mára 99,24 százalékra növelt a 19,346 milliárd forintos jegyzett tőkéjű hitelintézetben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik