Belföld

Az Autópálya Kezelő nem akar napi matricát

Az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Rt., szakmai és gazdasági megfontolások alapján nem javasolja a napi matrica bevezetését - tartalmazza a szervezet Gazdasági és Közlekedési Minisztériumnak (GKM) eljuttatott szakanyaga.

Az ÁAK keddi közleménye szerint a napi matrica ellentétes az időátalány rendszerrel, a szisztéma átalakítása pedig jelentős többletkiadást eredményezne az autópálya kezelőnek.

A közlemény rámutat: a díjszedő létesítmények lebontásával, kapuk nélkül megszűnt a lehetősége az alkalomszerű napijegy használatnak.

Az értékesítés, az ellenőrzés informatikai rendszerét 2000. január 1-től az egységes matricás rendszernek megfelelően fejlesztették és alakították ki. Az átalakítás több száz millió forintos többlet költséggel járna.

Az egységes matricás rendszert használó szomszédos országokban – Ausztria, Csehország, Szlovákia – is ismeretlen a napi matrica, a legrövidebb időtartam 10, illetve 15 nap. Az ÁAK szerint meg kell fontolni korszerű elektronikus díjellenőrző rendszerek magyarországi bevezetését.


Ezek ugyanis hosszú távon az autósok számára kényelmet, az üzemeltető társaság számára pedig gazdaságos működést és hatékony ellenőrzést biztosítanának – fogalmaz a közlemény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik