Belföld

Vita a Bertelsmann-nál – távozik az RTL főnöke

Erősödik a belső válság a Bertelsmann-nál – így jellemzi a brit Financial Times a német médiacsoport csúcsmenedzsmentje és tulajdonosai között kibontakozó vitát.

A német Bertelsmann érdekeltségébe tartozó RTL televíziós hálózat vezérigazgatója, Didier Bellens mindenkit meglepett azzal, hogy előzetes
Vita a Bertelsmann-nál – távozik az RTL főnöke 1

Didier Bellens

bejelentés nélkül felmondott a cégnél, és elvállalta a belga állami távközlési csoport, a Belgacom irányítását. (Az RTL nemzetközi tévélánchoz tartozik a magyar RTL Klub televíziós csatorna is.)


 A Financial Times szerint a Bertelsmann csoportnál dolgozó menedzserek egyre kellemetlenebbül érzik magukat, miután egyre direktebb befolyást próbál gyakorolni a társaságra a Mohn család, amely a szavazati jogok 75 százalékát tartja a kezében. Pedig a família tagjai az operatív, napi irányításból már rég visszavonultak.


 Mindenki lép?

Didier Bellens utódja valószínűleg a zenei kiadó főnöke, a BMG vezére, Rolf Schmidt-Holz veheti át az RTL irányítását. Schmidt-Holz pótlására pedig a Bertelsmann Music Group második emberét, Michael Smellie-t tartják esélyesnek. 

Családi vállalkozás vagy globális konszern?


A Mohn család és a felső vezetés közötti konfliktus erősödésére utal egy szinte példátlannak minősíthető levél. Gunter Thielen, az egész Bertelsmann konszern vezérigazgatója írta a dolgozóknak, csökkenteni próbálva a feszültséget, amit a Mohn család feje, a “pátriárka”, Reinhard Mohn és felesége, Liz keltett, kritizálva a cégcsoport korábbi menedzsmentjét.


Vita a Bertelsmann-nál – távozik az RTL főnöke 2

Liz és Reinhard Mohn

Reinhard Mohn ugyanis saját feleségét nevezte ki a múlt héten, mint azt a személyt, aki a család érdekeit képviseli a konszernnél. Liz Mohn rögtön hangsúlyozta: nem lesz a Bertelsmann “uralkodónője” sem most, sem a jövőben. Férjének azonban láthatóan más koncepciója van a béketeremtésről: a Spiegel szerint hiúsággal, hataloméhséggel és nagyzási hóborttal vádolta a konszern korábbi vezetését.


Ez nyilvánvalóan érintheti Thomas Middelhoffot, aki tavaly nyáron vált meg a konszern első számú menedzseri posztjától, és akihez közelállónak tartották az RTL-főnököt, Bellenst is. Különösen éles, ugyanakkor általánosító és nem személyeskedő bírálatot tett közzé Mohn a Welt am Sonntag lapban, február 9-én.

Mohnék félelme sem alaptalan



Vita a Bertelsmann-nál – távozik az RTL főnöke 3

Gerd Schulte-Hillen

Erre reagált a Spiegel magazinnak adott interjújában Gerd Schulte-Hillen, a Bertelsmann felügyelőbizottságának elnöke. Rámutatott: amennyiben a Mohn család befolyása növekszik, akkor sem fog csökkenni a hibás döntések esélye. Azt sem zárta ki, hogy a jelenlegi világvállalatot Mohnék akarata akár befelé forduló családi vállalkozássá is degradálhatja, ahol már nem is patriarchális, hanem egyenesen “matriarchális” vezetés érvényesülhet. A tapasztalt, 62 éves Schulte-Hillen ezzel nyilvánvalóan Liz Mohn erősödő befolyására utalt.


Ugyanakkor a felügyelőbizottsági elnök felhívta a figyelmet arra, hogy a Mohn család aggodalma sem teljesen alaptalan: az Enron-válság és a WorldCom menedzsmentjének visszaéléséiről érkezett hírek arra mutatnak, hogy ez a fajta irányítás is messze van a tökéletességtől, és a tulajdonosok érdekeire nagyobb figyelmet kell fordítani, mint az elmúlt években-évtizedekben tették a nagyvállalatoknál.

Egy birodalom végnapjai?


Schulte-Hillen szerint mindazonáltal a Bertelsmann jelenlegi irányítási metódusánál nem lehet jobbat találni: Reinhard Mohn éppen azért állított fel több testületet is a döntések meghozatalára, mert nem érezte úgy, hogy családjában folytatódna az a vállalkozói tehetség, ami őt jellemezte, amikor (újra)felépítette a Bertelsmann-birodalmat a második világháború után.


Az fb-elnök szerint a Bertelsmann-nak éppen az volt az előnye versenytársaihoz képest, azért tudta a legjobb munkaerőt Güterslohba, a cégközpontba csábítani, mert megadta a döntési szabadságot a menedzsereknek, és megfelelő karrierlehetőségeket tudott nyújtani számukra. Jelenleg azonban a vezető beosztású munkatársak igencsak zavarodottak, hiszen korábban nem volt ehhez hasonló helyzet a cégnél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik