Belföld

Bővíti járatait a szlovák fapados társaság

Egy nemzetközi konzorcium hárommillió eurót fektet a szlovák SkyEurope Airlines cégbe, Közép-Európa első fapados légitársaságába - írja a Népszabadság. A konzorcium tagjai között van az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), az Euroventures Danube BV (amelynek fő részvényese az ABN Amro Bank, az EBRD és az Európai Unió kis- és középvállalkozási programjának közös kockázatitőke-alapja).

A befektetett összegből a légitársaság bővíti flottáját, növeli a járatok gyakoriságát, és nyártól új úti célokra – például a horvát tengerpartra – is szállítja utasait.

A SkyEurope – amely rövid fennállása alatt Szlovákia legnagyobb légitársaságává nőtte ki magát – a pozsonyi és a kassai reptérről indítja menetrend szerinti járatait, többek között Prágába, Berlinbe, Zürichbe, Milánóba, Dubrovnikba és Splitbe.

A The Times írása szerint a tíz új EU-tagország felvétele lényegesen olcsóbbá teszi majd a Kelet-Közép-Európába irányuló légi közlekedést, hiszen ezek az országok is felkerülnek az alacsony költségű repülés térképére. A csatlakozás után ugyanis a légitársaságoknak nem kell többé különleges engedélyt kérniük, ami ma még hosszadalmas, költséges és bonyolult eljárás.

Várhatóan a Ryanair és az EasyJet indul el leghamarabb kelet felé. Budapest és Varsó első tervei között szerepel. Alex McWhirter, a Business Traveller című szakmai lap munkatársa szerint a tíz új tagországba irányuló repülőutak költsége akár hetven százalékkal is csökkenhet. Erre a Nagy-Britanniával már 1998-ban külön szerződést kötött Cseh Köztársaság példája szolgál bizonyságul: Prágába korábban akár háromszáz fontba is belekerült egy repülőjegy, ma viszont a cseh főváros 76 fontért oda-vissza megjárható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik