Belföld

Kiegészül a kormányzati elit

Várhatóan néhány héten belül mintegy hatvan új kormányzati főtisztviselőt nevez ki a kormányfő – tudta meg a Népszabadság a Miniszterelnöki Hivatal illetékesétől. A háromszáz fős főtisztviselői keretből 59, a 150-es főtiszti keretből pedig két megüresedett – illetve a közeljövőben megüresedő – helyet lehet most betölteni, amelyekre korábban pályázatot írtak ki.

A bírálóbizottság már megtette személyi javaslatait, s a miniszterelnök is döntött, a kinevezés azonban csak a folyamatban levő nemzetbiztonsági ellenőrzés lezárta után válhat véglegessé. További 16 állami vezető a jogszabály erejénél fogva került a főtisztviselői karba, de a kinevezési feltételeknek megfelelő államtitkárok és helyettes államtitkárok a háromszázas keretet nem terhelik.

Az előző kormány az általa intézményesített főtisztviselői karba való bekerülés feltételéül csupán a felsőfokú végzettséget írta elő, miközben különleges munkajogi védelmet és kiemelt jövedelmet biztosított e körnek. Emiatt az intézményt számos kritika érte. Valóban előfordult, hogy valaki néhány hónapos közszolgálati viszony után került a főtisztviselői karba, ám ez a kancelláriától származó információk szerint kivételesnek tekinthető. A kinevezettek zöme hosszabb államigazgatási gyakorlattal rendelkező szakember, ezért a fluktuáció a korábban vártnál kisebb volt: a karból 55 főtisztviselő, illetve egy főtiszt került ki, míg négy főtisztviselői és egy főtiszti helyet nem töltöttek be. A legtöbben állami vezetőként – zömében államtitkárként és helyettes államtitkárként – dolgoztak, és a felmentésük után váltak meg a főtisztviselői címtől is. A belső mozgás ennél nagyobb volt: néhány főtisztviselő csak most kapott vezetői megbízást, egyeseket pedig alacsonyabb beosztásba helyeztek.

A Medgyessy-kormány hivatalba lépése után kevéssel módosította a kinevezés feltételeit. Így ma már csak az pályázhat, aki a diploma mellett legalább egy nyelvvizsgával, valamint köztisztviselői vagy jogi szakvizsgával, emellett legalább ötéves közigazgatási gyakorlattal is rendelkezik. Ezeket a követelményeket azonban visszamenőleg, a már kinevezettekre nem terjesztik ki, de a köztisztviselők kötelező továbbképzése során nekik is meg kell szerezniük az előírt ismeretanyagot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik