Belföld

Szociális megfontolások a sorozásnál

A védelmi tárcánál nem tagadják: a behívandók körében egyre több a trükkel próbálkozók száma - írja a Népszabadság. Elterjedt módszer, hogy a fiatal vagy át sem veszi a honvédségi leveleket, vagy nem jelenik meg a sorozáson.

A védelmi tárca szándékai szerint márciustól már csak az egyedülállók, a tanulmányaikat befejezve elhelyezkedni nem tudók, munkanélküliek és 23 év alattiak számíthatnak arra, hogy a hadsereg egyenruhába öltözteti őket. A kötelezettség alóli elvi felmentés kiszélesítését lehetővé teszi, hogy az önkéntes haderőre történő átállásig, azaz 2005-ig fokozatosan csökkentik a sorkatonai helyek számát. Idén például feleannyi fiatalra tart igényt a honvédség, mint 2002-ben.

Komor Levente, a tárca helyettes államtitkára szerint a hadsereg működőképességének fenntartása mellett szociál-, oktatás- és családpolitikai célok is motiválták a tárcát, amikor a behívásra várókról döntött. Reményei szerint az átmeneti időre szükséges létszám fele azokból az önkéntesekből áll majd, akik olyan szervezeteknél (rendőrségnél vagy őrző-védő cégeknél) akarnak elhelyezkedni, ahol megkövetelik a leszerelési papírt. A másik felét az alkalmas fiatalok adják majd, bár tisztában van azzal, hogy közülük sokan mindenféle trükköt megpróbálnak majd bevetni, hogy elkerüljék a szolgálatot.

Az elmúlt években a sorkatonaság alóli kibújásnak számos módszere vált tömegessé. A honvédség ismeri ugyan ezek többségét, ám mivel a szankcionálás nem a katonák kezében van, sok esetben kevés sikerrel tudnak fellépni ellenük.

A legelemibb trükk, hogy a kiszemelt fiatal nem veszi át a honvédségtől érkező küldeményeket. Ebben az esetben a hadsereg a lakcímnyilvántartóhoz fordul, és próbálkozik ismét. Amennyiben a hadkiegészítő parancsnokságon gyanúsnak találják, hogy egy körzetből túlságosan sok „címzett ismeretlen” feliratú értesítő jött vissza, a postától is vizsgálatot kérnek. Ilyen eljárás azonban tudomásuk szerint még nem találta bizonyítottnak, hogy a kézbesítő esetleg pénzért nem találta meg a címzettet.

A kiküldött értesítő sem jelent garanciát, hogy a fiatal megjelenik a sorozóbizottság előtt. Tavaly minden harmadik berendelt mulasztotta el a vizsgálatot, mindössze két százalékuk tudott igazolást adni a távolmaradásról. Van, aki arra hivatkozik, hogy a nagymamája vette át a papírt, és elfelejtette odaadni az unokájának. Ezekben az esetekben a honvédség eddigi gyakorlata az volt, hogy ad még egy esélyt, és csak a második esetben kezdeményez szabálysértési eljárást. Ezekben az ügyekben az önkormányzat jár el: a pénzbüntetés három-negyvenezer forint lehet, ha kiszabják. Tavaly a hadsereg összesen 7223 esetben kezdeményezett szabálysértési eljárást. Ebből a legtöbbet a fővárosban (1704) és az agglomerációt is magában foglaló Pest megyében (1019).
[Népszabadság]

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik