Belföld

A reptéri díjak csökkentésére szólított fel az IATA

Az esetleges iraki háborúra hivatkozva a légitársaságokkal való szolidaritásra és díjcsökkentésre szólította fel a repülőtereket és légiirányító szolgálatokat Nemzetközi Légiszállítási Szövetség, az IATA vezérigazgatója.

Giovanni Bisignani szerint a 2001. szeptember 11-i terrortámadás következményeitől amúgy is megtépázott repülési ipar egy iraki háború nyomán magasabb üzemanyagárakkal, alacsonyabb utasszámmal, az elkerülő útvonalak és a járatátszervezések miatt magasabb költségekkel számol.

Bisignani egy új nemzetközi repülőtérről folytatott bangkoki tárgyalásai után, sajtóértekezletén önmérsékletre sürgette a repülőtereket és légiirányítókat. Kérte, hogy az egész repülési ipar érdekében fogják vissza magukat a monopolhelyzetükből fakadó előnyök
kihasználásánál.

Mint mondta, egyetlen dollárcent emelkedés az üzemanyagárakban éves szinten 600 millió dolláros többletköltséget jelent a világ légitársaságainak. A repülőgép-üzemanyagok ára tavaly október óta 30 százalékkal emelkedett, jórészt a háborús aggodalmak miatt.

A Bisignani által említett adatok szerint a kerülőutak, amelyeken Európa és Ázsia között a Közel-Keletet kikerülve repülnének a járatok, gépenként átlagosan 30 perces többlet repülési idővel számolva, évente a 55 millió dollárjába kerülnek a repülési iparnak. Utalt arra is, hogy az 1991-es iraki háború első három hónapjában a világszerte 15 százalékkal esett vissza a repülőgéppel utazók száma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik