Belföld

Lebegtetik a rádióbeszerzést a honvédelmi tárcánál

Bár Juhász Ferenc szerint új URH-rádiókra van szüksége a seregnek, január óta semmi érdemleges nem történt - írja a Magyar Hírlap.

Olyan hírek terjedtek el, hogy valóban kellene mintegy tízezer darab modern híradóeszköz, ám a tárca költségvetéséből már nem futja ezek beszerzésére.

Egyelőre nem tudni, megvalósul-e a katonai URH híradóeszközök régóta tervezett beszerzése. A csaknem 40 milliárd forint értékű beruházás győztesével, a norvég Kongsberggel a tavaly áprilisi eredményhirdetés óta nem kötött szerződést a szaktárca. Ezt azzal indokolták, hogy a harcászati rádiók beszerzésére kiírt tenderen vesztes vállalatok közül kettő, a német Siemens és a francia Thales bíróságra vitte az ügyet, mert a minisztérium döntésével kapcsolatos panaszaikat elutasította a Közbeszerzési Döntőbizottság.

Az ügyben január 23-án tartott tárgyalást a Pesti Központi Kerületi Bíróság, ám a várakozásokkal ellentétben nem született határozat. Ennek ellenére Juhász Ferenc mégis bejelentette: nem várnak tovább, mert szükség van a korszerű rádiókra. Ennek nyomán néhány nap múlva tárgyalóasztalhoz is ültek az érdekelt felek, ahol is a tárca részéről megerősítették a beszerzés tényét.

Azóta azonban nem történt semmi érdemleges. Pontosabban olyan hírek terjedtek el, hogy bár valóban égetően szükség lenne mintegy tízezer darab kézi, hordozható és járműre telepíthető készülékre, ám a tárca kasszájában már nem biztos, hogy futja ezek beszerzésére.

A fejlesztésekre szánt pénzt ugyanis elvitte-elviszi a modernebb Gripenek, az új katonai gépjárművek bérlése és vásárlása, illetve a professzionális haderőre való átállás. A 14 svéd vadászgép bérlése 124,4 milliárd forintba, a mintegy 8-11 ezer terepjáró, teherautó és autóbusz 230-250 milliárd forintba, a sorkatonaság megszüntetése pedig becslések szerint 60 milliárd forintba kerül. És akkor még nem vettük számításba a taszári iraki kiképzéssel kapcsolatos, valamint a NATO-felajánlások teljesítéséhez szükséges kiadásokat, amelyek ugyancsak több milliárd forintra tehetők. Bár ezeknek a költségeknek csak egy része jelentkezik az idén, ám mégis olyan nagyságrendű pénzről van szó, hogy szakértők szerint a katonai költségvetés már nem bír el még egy nagy összegű beruházást. Egyes hírek szerint a Gripenek idei évre esedékes törlesztőrészletét is csak hitelfelvétellel tudják előteremteni, annak ellenére, hogy az eredetileg meghatározott 35 milliárd forintot mintegy tízmilliárdra alkudták le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik