Belföld

Kemény kritika az IMF-től

A kiszivárogtatott információknál összességében elmarasztalóbb az IMF Magyarországról készített összegzése - írja a Világgazdaság. A jelentés szerint a túlzott bérkiáramlás és a költségvetési expanzió egyaránt erőteljes korrekcióra szorul. A közszférában bérbefagyasztást sürget, jövőre pedig a folyó költségvetési kiadások jelentős csökkenését javasolja a szervezet. Az idei inflációs cél valószínűleg nem teljesül, és a jövő évihez is kormányzati együttműködés szükséges.

A pénteken kiszivárogtatott információkhoz képest erőteljesebb kijelentéseket tartalmaz a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországról készített öszszegzése. A Világgazdaság birtokába került megállapítások a korábbi évekhez viszonyítva is keményebbek, és – bár elismerik Magyarországnak a növekedés és a dezinfláció terén elért eredményeit – határozott gazdaságpolitikai irányváltást szorgalmaznak.

A nemrégiben két hétig hazánkban vizsgálódó delegáció szerint a gyors bérnövekedés fennmaradása tovább rontaná az exportkilátásokat, és a külföldi tőkebeáramlást is fékezné. Éppen ezért indokolt lenne a közszférában a jelzésértékű bérbefagyasztás, majd 2004-ben az inflációs célnál kisebb mértékű keresetdinamika. Az IMF-delegáció szorgalmazza a bruttó bér alapú tárgyalásokat is, amely könnyebben értelmezhető a vállalatok számára, illetve elejét venné a visszafelé tekintő bérindexálásnak.

A költségvetési politika túlságosan expanzív volt, így az államháztartási hiány rémisztő mértéket ért el 2002-ben – állapítja meg a valutaalap. Ezért „alapvető fontosságú a jelentős kiigazítás”, amelyet az idén elsősorban az egyszeri kiadási tételek lefaragása, jövőre pedig a folyó kiadások erőteljes visszafogása kell hogy szolgáljon.

A delegáció „erőteljesen szorgalmazza” azokat a korrekciós intézkedéseket, melyek lehetővé teszik, hogy az idén teljesüljön a deficitre vonatkozó célkitűzés, a GDP 4,5 százalékának megfelelő hiány.
[Világgazdaság]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik