Belföld

Gazdát cserél 55 hazai benzinkút

A brit BP olajkonszern több mint háromszáz benzinkutat, köztük 55 magyarországit (Aral kutak) ad el az OMV osztrák olaj- és gáztársaságnak, hogy a német Aral átvétele érdekében eleget tegyen a kartellszabályoknak - adta hírül hétfőn a német tömegtájékoztatás.

A 55 magyarországi benzinkúton kívül 247 németországi és 11 szlovákiai kutat is elad a BP az OMV-nak. Ezen kívül az OMV 45 százalékos részesedést kap a Bayernoil olajfimomítóból és 18 százalékos részesedést a Trans Alpine kőolajvezetékből, amely Triesztből kiindulva látja el nyersolajjal a Bayernoilt. A BP szerint a vételár 377 millió euró készpénz, ehhez jön még a forgóeszközök értéke az átvétel napján.

A német BP elnöke, Wilhelm Bonse-Geuking hétfőn bizakodó volt abban a tekintetben, hogy az eladással eleget tesznek a német kartellhatóság követelményeinek, és átvehetik a Veba Oelt és vele az Aralt. Decemberben már megalkudtak, hogy csaknem ötszáz BP és Aral töltőállomás a lengyel PKN Orlen konszernhez kerüljön.

A kartellhivatal a tisztességes verseny érdekében csak szigorú előírások teljesítése mellett hajlandó igent mondani a BP és az Aral egyesülésére. A BP/Aralnak meg kell válnia összesen nyolcszáz töltőállomástól és az ingolstadti olajfinomítótól is.
[Weiter: www.ftd.de]

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik