Belföld

Távozik a Petrom vezérigazgatója

Hétfőn távozik tisztéből Ion Popa, a Petrom román állami olajtársaság vezérigazgatója. Popa, aki egészségi okokra hivatkozva nyújtotta be lemondását, a pénteki román sajtóban megjelent nyilatkozatában azt hangsúlyozta, hogy távozása semmilyen formában nem módosítja a legnagyobb román állami vállalat privatizációs terveit.

A távozó vezérigazgató a társaság tavalyi eredményeinek ismertetésével igyekezett csillapítani a távozásának váratlan bejelentése nyomán felbolydult kedélyeket. Elmondta, hogy a Petrom tavaly 101,9 millió dollár bruttó nyereséget ért el 2,25 milliárd dollár üzleti forgalom mellett. A társaság tavalyi beruházásai megközelítették a 358 millió dollárt.

A Petrom 2002-ben 613,6 millió dollár értékben exportált kőolaj termékeket, míg 459 millió dollár értékben vásárolt kőolajat külföldről. A vezérigazgató nyomatékosan hangsúlyozta, hogy lemondásának szigorúan magánjellegű okai vannak, a jövőben Adrian Nastase román miniszterelnök gazdasági tanácsadójaként fog dolgozni.

Ion Popa távozásának hírére azonnal 5 százalékot esett a Petrom részvényeinek árfolyama a bukaresti értéktőzsdén. A papír kereskedését rövid időre felfüggesztették, majd a csütörtöki kereskedési napon a bukaresti tőzsde forgalmának felét a Petrom részvények adásvétele jelentette. 21 millió Petrom részvény cserélt gazdát, a román gazdasági lapok által idézett brókerek szerint ezek legnagyobb részét külföldi befektetők vásárolták fel.

A román kormány tervei szerint a Petrom privatizációja még az idén megtörténik. A magánosítás formájára a konzulens, a Credit Suisse First Boston és az ING Barings beruházási bankok konzorciuma március közepére tesz javaslatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik