Belföld

Még mindig 43 ezer ember a hó fogságában

Péntek reggel 59 település volt elzárva a külvilágtól. A vonatok késnek, több közúti határátkelőt lezártak, néhány megyében kamionstoppot rendeltek el. A miniszterelnök Miskolcra indult.

– A nap folyamán több településre csak helikopterekkel
érkezhet élelmiszer és orvosi segítség – közölte Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője péntek reggel. A katasztrófavédelem munkatársai a csütörtökön több mint 650 esetben nyújtottak segítséget az ország területén, több alkalommal elakadt mentőautót, gépkocsit, vonatszerelvényeket szabadítottak ki. Fejér megyében, a hófúvásban Zichyújfalunál elakadt vasúti szerelvény száz utasát – köztük egy négynapos csecsemőt és édesanyját – kellett kimenteni. Rendőri felvezetéssel autóbuszokat
indítottak útnak, amelyek Agárd, Velence érintésével Pusztaszabolcsra vitték az utasokat.


Csak a távolsági vonatok járnak


A vonatok pénteken hajnalban rendben elindultak, ám útközben a váltóállítási gondok miatt csaknem mindenhol késtek – tájékoztatta az MTI-t a Mávinform ügyeletese. Intenzíven dolgoztak az éjszaka a hóekék, s ennek köszönhetően Nyíregyháza és Nyíradony ismét megindult a vasúti pályán a forgalom. Hóakadályok miatt viszont még nem járnak a vonatok
Nyíregyháza-Herminatanya-Balsa-Dombrád, Kecskemét-Kiskőrös-Törökfái-Kiskunmajsa-Pálmajor-Somogyszentpál-Bátas
zék-Palotabozsok között. A helyi vonatok nem járnak Budapest-Cegléd, Budapest-Újszáz és Budapest-Hatvan között. Helyettük az újszászi vonalon óránként a szokásosnál több kocsival közlekedik a vonat. A hatvani és a ceglédi vonalon pedig minden állomáson és megállóhelyen a távolsági vonatok veszik fel az utasokat.


Járhatatlan utak, lezárt határátkelők, kamionstop


Budapest, Szentendre, Baja, Nyíregyháza, Kaposvár,
Fertőszentmiklós, Tatabánya és Székesfehérvár környékén folytatódott pénteken hajnalban a havazás, az utak havasak, jégbordásak, és a letaposott hótól rendkívül síkosak – közölte az Útinform. Pest megyében az 5-ös főúton Dabason két kamion ütközött össze, a forgalmat a város belső útjaira terelték. Két kamion karambolozott Alsónémedinél is, az Ócsára vezető úton. A forgalmat elterelték. Jász-Nagykun-Szolnok megyében a 4-es főút 132-es kilométerénél keresztbe fordult egy kamion Kenderesnél, s mindkét irányban elzárta az utat.
Hóakadályok miatt továbbra sem lehet közlekedni Tolna megyében a 6-os főúton a Dunaföldvár-tolnai elágazás közötti szakaszon. A 63-as főúton Szedresnél egy elakadt kamion mellett csak személykocsik férnek el. Változatlanul tart az útzár Somogy megyében Kéthelynél a 68-as főúton, Balatonújlak felé lehet kerülni. A behavazott út miatt szünetel a forgalom Szántód és Kaposvár között, a 67-es főút felé kerülnek a járművek. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a 38-as főúton Nyíregyháza és Rakamaz, a 33-as főúton Tiszavasvár és Rakamaz között csak hóekés és rendőri felvezetéssel, irányonként váltakozva haladhat a forgalom. Kamionstop van érvényben Szabolcs-Szatmár-Bereg és Fejér megye teljes területén, tehát a 7,5 tonnás tehergépkocsik nem közlekedhetnek, csak az alapellátásban résztvevő járművek.
Több közúti határátkelőhelyen, a súlyos hóhelyzet miatt, nem
működik. Szünetel a személyforgalom Pácinnál, a teherforgalom pedig az udvari és a sátoraljaújhelyi átkelőhelynél ki- és belépéskor egyaránt. A kamionok Gyulánál 3 órás veszteglésre kényszerülnek kilépés előtt, Ártándnál kétórás várakozásra számíthatnak.


A miniszterelnök vonattal Miskolcra indult


Kiemelt figyelmet szentelt a rendkívüli hóhelyzetnek a kormány
péntek reggeli budapesti ülésén. A rövid ülést követően Medgyessy Péter miniszterelnök, Lamperth Mónika belügy-, Juhász Ferenc honvédelmi és Kóródi Mária környezetvédelmi és vízügyi miniszter, valamint néhány államtitkár vonattal Miskolcra indult, hogy ellátogasson a több napos havazás által leginkább sújtott Borsod megyébe és az észak-magyarországi térségbe. A miniszterelnököt és a kormánytagokat a Borsod megyei és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei védelmi bizottság tájékoztatja a kialakult helyzetről, valamint a szükséges intézkedésekről. A kormányfő csütörtökön hangsúlyozta: egyetlen hó által elzárt
településen sem maradnak ellátás nélkül az ott élők. Elmondta azt is, hogy a nehéz helyzetben lévők számíthatnak a
kormány intézkedéseire.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik