Belföld

Kezdődik a Mekkai zarándoklat: a szaúdi főmufti a nyugatot bírálja

Szaúd-Arábia legfőbb vallási vezetője az országában közelgő mekkai zarándoklat előkészületei során mondott beszédében, az Irak elleni háborús fenyegetések árnyékában azzal vádolta az iszlám ellenségeit, hogy megkísérlik megosztani e vallás híveit.

Az iszlám szent helyére 1,3 millió érkezett a héten, és vasárnaptól további félmillió szaúdi lakos csatlakozik hozzájuk. A szaúd-arábiai hatóságok az iraki válságra tekintettel különleges biztonsági intézkedéseket hoztak, a zarándoklatot egyebek között 2000 kamerával és számos helikopterrel figyelik.

A zarándokok Arafá hegyénél gyűlnek egybe szertartásra. A 70 méter magas hegy hétfőn esedékes megmászása a zarándoklat, a háddzs csúcspontja; az iszlám szerint az Istenhez fohászkodó hívő ott megszabadul bűneitől, és kegyelmet nyer. A mekkai zarándoklat az iszlám hit ötödik oszlopa, minden muzulmánnak életében egyszer végre kell hajtania.

Abdel Aziz al-Sejk főmufti pénteki beszédében az iszlámellenesnek vélt nyugati nyilatkozatokra célozva úgy vélekedett, az iszlám nagy nemzetét olyan ellenségek fenyegetik, akik a vallást alapjaiban, elveiben, értékeiben és kultúrájában támadják, s akiknek fő céljuk az iszlám világ behódoltatása.

Hazugnak nevezte azokat, akik szerint a muzulmán világ terrorista, erőszakos és szerződésszegő, és leszögezte, hogy az iszlám jóságos vallás. A vallási vezető egyszersmind egységre szólította a muzulmánokat, és hangoztatta: a háddzs maga is az egységet jelképezi. A főmufti egyben felhívta a zarándokokat, hogy békésen hajtsák végre a szertartásokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik