Belföld

Irak már jobb fiú?

Hans Blix, az ENSZ iraki fegyverzetellenőreinek vezetője kijelentette pénteken, hogy Bagdad a jelek szerint igyekszik újabban nagyobb mértékben együttműködni a világszervezet ellenőreivel.

Erre vall, hogy az ellenőrök végre meghallgathattak egy iraki tudóst helyi hatósági “felvigyázók” jelenléte nélkül – mondta a bécsi ENSZ-központban, ahol meglátogatta az oktatáson részt vevő leendő újabb ENSZ-ellenőröket.

Hangsúlyozta azonban, hogy ez még önmagában nem elég, sokkal nagyobb együttműködő készséget vár el az arab országtól, és nagyon határozottan figyelmeztetni is fogja erre Szaddám Huszein iraki elnök rendszerét a hét végén, amikor a bagdadi hatóságok meghívására Mohamed el-Baradeivel, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatójával Irakba látogat.

Az iraki tömegpusztító fegyverek leszerelését ellenőrző ENSZ-szakértők több mint háromórás beszélgetést folytathattak csütörtökön egy iraki kutató biológussal, az iraki hatóságok embereinek jelenléte nélkül. Még nem hozták nyilvánosságra a meghallgatás eredményét, és Blix is azt mondta bécsi nyilatkozatában, hogy egyelőre maga sem ismeri a beszélgetés tartalmát – jelentette az AFP.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik