Belföld

Medgyessy magyarországi látogatásra hívta Prodit

Medgyessy Péter miniszterelnök csütörtökön telefonbeszélgetést folytatott Romano Prodival, az Európai Bizottság elnökével. A kormányfő arra kérte Prodit, hogy látogasson Magyarországra - tájékoztatott közleményében a Miniszterelnöki Hivatal.

A megbeszélésen a magyar kormányfő ismertette az április 12-ei csatlakozási népszavazás előkészületeit és tájékoztatta a Bizottság elnökét a tervezett uniós kampányról.

Romano Prodi kifejezte meggyőződését, hogy a népszavazás sikeres lesz. Medgyessy Péter beszámolt arról, hogy bár az EU-csatlakozás támogatóinak aránya az elmúlt időszakban némileg apadt, a szavazni szándékozók között a csatlakozás támogatottsága megközelíti a 70 százalékot. Felvetette, hogy az Európai Bizottság elnökének személyes jelenléte erősítené a népszavazás sikerét. Ennek érdekben Romano Prodi meghívást kapott egy márciusi magyarországi látogatásra.

A miniszterelnök az iraki helyzet kapcsán arról tájékoztatta a bizottság elnökét, hogy Magyarország továbbra is a békés megoldás elkötelezett híve.

“Magyar miniszterelnökként minden körülmények között országom biztonságát tartom szem előtt” – hangoztatta Medgyessy Péter. A nyolcak levele kapcsán hangsúlyozta, hogy az aláírók szándéka a békés megoldás és az egységes európai álláspont kialakítása volt.

Romano Prodi aggodalmának adva hangot, hogy a levél nyomán olyan közvélekedés alakult ki, mely nézeteltérés látszatára utal, egyetértett a párbeszéd szükségességével és egységes európai álláspont kialakításának elsődleges fontosságát hangsúlyozta a kül- és biztonságpolitikában.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik