Belföld

Kevesebb újságot olvasunk

Az elmúlt évek legnagyobb, mintegy 3 százalékos átlagos példányszám-csökkenését produkálta 2002 negyedik negyedében a magyar lappiac – írtja a Napi Gazdaság. A politikai napilapok körében a Magyar Nemzet az utolsó negyedévben a negatív, egy év alatt pedig a pozitív csúcstartó lett.

A kis emelkedés után a tavalyi év utolsó negyede 3,3 százalékos átlagos példányszám-csökkenést hozott a magyar lappiacon – számította ki a lap a Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség (Matesz) most közzétett előzetes, még nem auditált példányszámadataiból. (Az index alapját a lapok 2001 I. negyedévi példányszámához viszonyított százalékos értékek képezik, így azok a kiadványok szerepelnek benne – egyenlő súllyal –, amelyek 2001. I negyedéve óta folyamatos adatszolgáltatók.)

A rendszerben tavaly év végén részt vevő 134 kiadvány közül az utolsó negyedévben a legjobban a Tina Extra muzsikált, közel 200 százalékos bővüléssel, igaz, a most 190 ezres női magazin eladásai éves összehasonlításban csak 6 százalékkal bővültek. E sorban második az Adólevelek, 3 hónap alatt 140 százalékos emelkedéssel: az 56 ezres értékesítés éves szinten viszont már 142 százalékos ugrást fed. A legnagyobb veszteséget a negyedév alatt mínusz 32 százalékkal az 59 ezer példányban szétosztott, ingyenes Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tipp, év/év alapon pedig 57 százalékos csökkenéssel a 22 ezres Adókódex szenvedte el.

A napilapok közül negyedéves alapon a Színes Mai Lap vitte el a pálmát: az újság az év végén 14 százalékkal nőve 76 ezer példányban kelt el, éves szinten azonban alig változott példányszáma. E körben a 90 ezres Magyar Nemzet az utolsó negyedév 14 százalékos vevőkörapadásával negatív, éves alapon viszont 30 százalékos megugrással pozitív rekorder. A 19 ezer példányban eladott Expressz eladásai 14 százalékkal csökkentek 3 hónap alatt, egy év alatt kisebb mértékű a hanyatlás. A 85 ezres Nemzeti Sport vevőköre 8 százalékkal csökkent az utolsó negyedévben, éves alapon tartotta a szintet; a 37 ezres Magyar Hírlap év végén 7 százalékot vesztett a standokon, egy év alatt 8 százalékkal gyarapodott. A 30 ezres Népszava egy év alatt 8 százalékot vesztett vevőiből, ám az év végén megtartotta pozícióját.

Az alig változó térségi napilappiacon a 34 ezres Békés Megyei Lap példányszáma egy év alatt 17 százalékkal nőtt, év végén azonban szinten maradt. A többi vizsgált napilap úgy-ahogy tartotta magát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik