Belföld

Egyre több a visszaélés a piacokon

A vásárokon és piacokon egyre nagyobb számban jelentek meg a külföldi árusok, őstermelők, magánszemélyek és nőtt a jogsértő magatartást tanúsító személyek száma

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség tavaly 66 vásáron 340 piacon és 8 alkalmi árusítóhelyen 1761 személyt ellenőrzött, akik közül 1134 követett el szabálysértést.

Helyszíni bírságot 135 esetben szabtak ki több mint 1,2 millió forint értékben. Szabálysértési bírságot 637 esetben állapítottak meg, több mint 16,5 millió forint értékben.

Negyvenöt esetben több mint 1,2 millió értékű árut koboztak el és 65 kereskedőt figyelmeztettek. Az idegenrendészeti hatóságnak hat külföldi állampolgár jogsértő tevékenységét jelezték. Négy esetben a vásár rendezésének megtiltását kezdeményezték az illetékes jegyzőnél a nyilvántartásba vétel hiánya miatt.

Minőségvédelmi bírságot több mint 3,9 millió forint értékben állapítottak meg, a fogyasztóvédelmi bírság meghaladta a 16,4 millió forintot.

A fogyasztóvédők megállapították, hogy a vásárok és piacok nyilvántartásba vétele tekintetében nincs javulás.

A piaci és vásári kínálatból az import édességek, kozmetikumok és gyermekcipők eltűntek. A rendelet tiltása ellenére is megjelentek a fűszerpaprika-őrleményt értékesítő árusok. A vizsgálat során kiderült az is, hogy a vásárok, piacok területét változatlanul a könnyűipari termékeket értékesítő kereskedők uralták.

A hamisított márkajellel ellátott termékeket árusítók száma az előző évhez képest tavaly némileg csökkent. A kínálatban továbbra is jelen vannak az elektromos hálózatról működtethető készülékek és a látást javító szemüvegek.

A piaci és vásári termékek értékesítésénél visszatérő hiba a magyar nyelvű tájékoztató hiánya.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik